Brškin (Cistus)
Brškin je poznan po visoki vsebnosti antioksidantov, ki podpirajo imunski sistem...
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Česen je odličen naravni antibiotik, saj uničuje bakterije, hkrati pa deluje kot zaviralec glivičnih obolenj.
Opis
Latinsko ime:
Allium sativum
Česen je začimbna rastlina iz družine lukovk. Uspeva po vsem svetu v toplem in zmernem podnebju. Bližnje sorodnice česna so čebula, šalotka, por in drobnjak. Uporablja se za kulinarične in medicinske namene. Ima karakteristični okus in vonj, ki se dobro izrazi šele s kuhanjem. Prvotno se je česen uporabljal predvsem v kulinariki. Egipčani in Izraelci so ga uporabljali v dietni prehrani. Prvi so ga začeli uživati stari Grki in Rimljani.
Česen je diaforetik, ekspektorans, spazmolitik, antiseptik, bakteriostatik, antimikotik, antivirotik, hipotenziv in antihelmintik. Je tudi odličen naravni antibiotik, kar pomeni, da uničuje bakterije, hkrati pa deluje kot zaviralec glivičnih obolenj. Vsebuje veliko kalija, vitamina B1 in B6, vitamina C in K, niacina in selena. Zdravilne lastnosti česna pripisujemo tudi žveplenim spojinam, ki jih vsebuje. Čeprav znanstveniki še niso ugotovili, ali ima termično obdelan česen enake zdravilne lastnosti kot surov, je česen vsekakor živilo, s katerim je vredno popestriti okuse različnih jedi. Strokovnjaki priporočajo strok ali dva česna na dan.
Česen splošno deluje na:
Prednosti uživanja česna pri stanjih, kot so:
HOLESTEROL – Česen vsebuje sulfide, ki pripomorejo k zniževanju slabega holesterola in dobrodeljno vplivajo na krvni obtok ter kri.
RAK – Česen naj bi zmanjšal nastanek rakavih celic. Raziskave so pokazale, da česen preprečuje razvoj malignih tumorjev. Na Kitajskem, kjer je število obolelih za rakom na želodcu največje, pa so znanstveniki ugotovili, da redno uživanje česna znatno zmanjša možnost za njegov pojav.
SRČNE BOLEZNI – Česen znižuje raven holesterola v krvi, posledično pa pripomore k preprečevanju srčnega infrakta in nastanku srčnih bolezni.
IMUNSKI SISTEM – Česen uničuje bakterije in zavira nastajanje glivic. To pa so običajno krvici, ki nam oslabijo imunski sistem. Priporoča se tudi pri težavah s kandido.
IZKAŠLJEVANJE IN PREHLAD – Česen pospešuje znojenje, lajša izkašljevanje in zdravi vnetja dihalnih poti.
PREBAVILA – Uživanje česna pripomore pri blaženju vnetja prebavil in uničuje črevesne zajedalce.
Pripravki iz česna
Uživanje česna
Najpogosteje uživamo česen v kulinariki in ga dodajamo za popestritev jedem ali kot začimbo.
Česen je značilnega vonja in pekočega okusa, ki lahko po uživanju pusti neprijeten vonj. Preženemo ga tako, da zaužijemo kozarec mleka, pojemo jabolko, dodamo jedem peteršilj ali žvečimo nageljnove žbice.
Snovi v rastlini povečajo cirkulacijo krvi v možgane in srce ter s tem poskrbijo hitrejše izločanje ..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.