Algin
Kaj je algin?
Algin je kemikalija, ki se pridobiva iz rjavih morskih alg. Je naravni polisaharid, derivat alginske kisline, ki se uporablja v prehrambene in kozmetične namene. Uporablja se kot vezivo v tabletah. Velikokrat je dodan zdravilom in prehranskim dopolnilom, namenjenim zniževanju holesterola in visokega krvnega pritiska. V prehranski industriji se algin uporablja v sladkarijah, želatinah, marmeladah, pudingih, začimbah, okusih, predelani zelenjavi, ribjih proizvodih in imitacijah mlečnih izdelkov. Kot stabilizator se uporablja v pripravljeni stepeni smetani, kjer pomaga zagotoviti kremasto teksturo in prepreči nastajanje ledenih kristalov.
Njegovo INCI ime je Algin, našli pa ga boste tudi pod imenom Sodium alginate.
Škodljivi učinki uporabe algina niso znani, zato je FDA leta 1973 sklenila, da je uporaba algina v priporočenih količinah varna.
Kot aditiv algin najdemo pod oznakami: E400 (algin ali alginska kislina), E401 (natrijev alginat), E402 (kalijev alginat), E403 (amonijev alginat) in E404 (kalcijev alginat).
Prednosti uporabe algina:
- Zniževanje visoke ravni holesterola v krvi.
- Zniževanje visokega krvnega tlaka.