Članki in enciklopedije

Čili (Capsicum annuum)

Čili (Capsicum annuum)

Čili (Capsicum annuum)

Sveže pekoče paprike so bogat vir vitamina C, ki je močan antioksidant. Je bistvenega pomena za sintezo kolagena v notranjosti človeškega telesa. Kolagen je pomemben za ohranitev krvnih žil, kože, organov in kosti. Spoznajte čili in si preberite celoten opis ...

Opis

Čili

Latinsko ime:

Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum pubescens

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

Pekoča paprika

 

Splošni opis in zgodovina:

Čili je grmičasta tropska rastlina, ki jo uvrščamo v družino paprik. Rastlina obrodi rdeče, rumene ali zelene plodove, ki v dolžino merijo največ 4 centimetre. Izvira iz Južne Amerike. Zmleta mešanica plodov se prodaja kot začimba, imenovana kajenski poper.

Obstajajo arheološki dokazi, da so bile pekoče paprike udomačene že pred več kot 6000 leti v tropskem, nižinskem območju jugozahodnega Ekvadorja. Paprika sodi med prve gojene rastline v Srednji in Južni Ameriki.

Krištof Kolumb je bil eden prvih Evropejcev, ki so naleteli na čili in sicer med svojim prvim potovanjem leta 1492 na Karibe. Zaradi rdeče barve in podobnosti v okusu ga je poimenoval »rdeča paprika«.

Diego Álvarez Chanca, zdravnik na Kolumbovem drugem potovanju v Zahodno Indijo leta 1493, je prinesel prve čilije v Španijo, prav tako pa je prvi leta 1494 pisal o njegovih zdravilnih lastnostih.

V letu 1493 je Peter Martyr (Anghiera 1493) zapisal, da je Kolumb prinesel domov " poper, bolj oster, kot tisti iz Kavkaza. "

 

Raba v prehrani in uporaba:

Čili je okusna, pikantna začimba, ki jo lahko dodamo k številnim jedem. Najpogosteje ga dodamo rižotam, testeninam in juham, izjema pa niso niti solate.

Pripravimo lahko pikantne omake in namaze.

Je sestavni del pekoče omake, imenovane Tabasco in mehiške salse, hkrati pa je tudi nepogrešljiv dodatek v jedi, imenovani chili con carne.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Čili vsebuje kapsaicin, ki mu daje oster in pikanten okus. Deluje protibakterijsko in analgetično, ima pa tudi antidiabetične lastnosti.

Sveže pekoče paprike so bogat vir vitamina C, ki je močan antioksidant. Je bistvenega pomena za sintezo kolagena v notranjosti človeškega telesa. Kolagen je pomemben za ohranitev krvnih žil, kože, organov in kosti.

Čili je bogat z minerali, kot so kalij, mangan, železo in magnezij. Kalij je pomemben sestavni del celične tekočine, ki pomaga nadzorovati srčni utrip in krvni tlak.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Čili nam lahko pomaga ohraniti zdrav vid. Vsebuje vitamin A, za katerega je znano, da prispeva k izboljšanju vida in preprečevanju nastanka degeneracije makul.

Čili je tudi dober vir folne kisline (B9),ki telesu pomaga proizvajati zdrave rdeče krvne celice in preprečuje slabokrvnost. Pomembna je tudi za delitev celic, predvsem v času nosečnosti in otroštva. Pomanjkanje folne kisline pri nosečnicah lahko povzroči okvare nevralne cevi pri novorojenčkih.

Vitamin C v čiliju nam lahko pomaga v boju proti okužbam.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.