Članki in enciklopedije

Goji jagode - bogati vir antioksidantov!

Goji jagode - bogati vir antioksidantov!

Goji jagode - bogati vir antioksidantov!

Goji jagode se uporabljajo tako v prehrani, kot dodatek kozmetičnim produktom, ki zelo dobro delujejo pomlajevalno.

Opis

Goji jagode ali navadna kustovnica (Lycium barbarum) je trajna, zdravilna rastlina, ki je doma na severu Kitajske.

Vedno bolj se pojavlja tudi po Evropi in drugod po svetu. Po kitajskem izročilu jagodam pravijo tudi »volčje jagode«. Legenda govori o tem da bi naj v poletnih mesecih med obiranjem sadežev v nasadih goji jagod opazili volkove.

Goji jagode so majhni rdeči sadeži, podobni šipkovim plodovom, ki rastejo na drevesu oz. grmu katero zraste do 3 metre visoko. Njeni cvetovi so nežno vijolčne barve, veje pa kasneje zelo povešene. Uvrščamo jo v družino razhudnikov, kamor spada tudi krompir, jajčevec, paprika in paradižnik.

Leta 1983 je kitajsko ministrstvo za zdravje, goji jagode uvrstilo med zdravilne rastline.

V zgodovini najdemo zapiske o tem, da so z jagodami zdravili kralje in jih dajali bojevnikom, preden so šli v boj.

Leta 2004 je predelava goji jagod na Kitajskem znaša okrog 100 000 ton.

 

Goji jagode v sebi skrivajo:

  • 18 aminokislin, vključno z 8 ki jih telo ne more samo tvoriti,
  • 6 vitaminov, med njimi vitamin C in vitamina B1 in B2
  • 5 nenasičenih maščobnih kislin,
  • 11 mineralov.
  • Betakaroten, zeaksantin, cistin, mangan, cink, baker, selen, železo, kalcij, kalij, ki so le nekatere od snovi, ki v našem telesu delujejo kot antioksidanti.

 

Posušene goji jagode so sestavljene iz povprečno:

  • 65 odstotkov ogljikovih hidratov,
  • 15 odstotkov beljakovin,
  • 10 odstotkov zdravih maščob in
  • 10 odstotkov vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo.

 

Leta  2001 so kitajski znanstveniki objavili študijo, ki je pokazala, da goji jagode vsebujejo polisharid Lycium barbarum zaviralni učinek na rast celic levkemije pri človeku.

 

Zdravilni učinki goji jagod

Glede na to, da goji jagode vsebujejo veliko aminokislin, vitaminov, mineralov in ostalih aktivnih snovi vas ne bo presenetilo, da odlično delujejo kadar se soočamo z sledečimi težavami:

  • krepitev imunskega sistema in regeneracijo tkiva,
  • dvig energije in pri splošne utrujenosti,
  • izboljšanju vida in stanju kože,
  • zmanjšujejo telesno težo. LBP pospešujejo pretvorbo hrane v energijo.
  • pomaga pri premagovanju stresa in depresije,
  • povečuje proizvodnjo rastnega hormona,
  • proti staranju in bolečinah v sklepih,
  • uravnavanju krvnega pritiska in zmanjšanja nivoja holesterola v krvi,
  • razstruplja jetra,
  • izboljšuje neplodnost in impotenco ter
  • preprečuje mutacije genetskega materiala in pojava rakavih obolenj.

 

Uporaba in uživanje goji jagod

Goji jagode se uporabljajo tako v prehrani, kot dodatek kozmetičnim produktom, ki zelo dobro delujejo pomlajevalno.

V kulinariki jih uporabljamo enako kot nam bolj znane rozine. Lahko jih umešamo v smootije, dodamo sladicam, uživamo posušene itd..

V kozmetiki se uporabljajo izvlečki in paste priprevljene iz goji jagod.

Na dan je priporočeno zaužiti 10 gramov suhih plodov ( 1 velika žilca). Energijska vrednost na 100 g plodov je 83 kcal (346 kJ).

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.