je prazna!
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Kvinoja (Chenopodium quinoa) je žitaricam podoben pridelek, ki ga je že pred 3000 leti poznalo starodavno ljudstvo – Inki. Gojili so jo na terasastih poljih v Peruju, Andih, Čilu in Boliviji, kjer jo uporabljajo še danes. Imenovali so jo kar mati vseh semen, saj so jo zaradi njenih lastnosti močno častili.
V zadnjem desetletju se je zanimanje za kvinojo povečalo tudi pri nas. Uporabljamo jo za različne namene. Uživamo njena zrna, ki imajo prijeten, blag okus, ki spominja na oreščke. V prehrani predstavlja odličen vir beljakovin, prav tako pa ima tudi visoko vsebnost prehranske vlaknine, ki poskrbi za to, da smo dlje časa siti.
Kvinojo lahko uporabimo podobno kot proso in amarant, torej na številne načine in kot dodatke v različnih jedeh. Med vsemi vrstami kvinoje ima bela najbolj nežen okus in najbolj lahko teksturo, zato je primerna za uporabo v:
BIO Kvinoja, blagovne znamke Smart Organic prihaja iz certificirane ekološke pridelave. Primerna je za vegetarijance in vegane, ter osebe, ki ne uživajo glutena. Predstavlja super vir beljakovin, odlikuje pa jo tudi visoka vsebnost prehranskih vlaknin.
Priporočena uporaba: Kvinojo sperite pod hladno tekočo vodo in jo nato na hitro popražite na ponvi. Za vsako skodelico in pol kvinoje dodajte 1 žlico nevtralnega olja. Pražite v ponvi, približno 6–8 minut, na nizkem ognju. Nenehno mešajte, da se ne zažge. Nato jo skuhajte: za vsako skodelico kvinoje dodajte 2 skodelici vode in zavrite. Kvinojo premešajte in zmanjšajte ogenj. Pokrijte in kuhajte dokler se vsa tekočina ne vpije, približno 15 minut. Z vilicami premešajte, da ločite zrna. Kvinojo lahko dodate solatam, juham in jo uporabite namesto riža v kuhanih jedeh.
Hranilna vrednost | na 100 g |
---|---|
Energijska vrednost | 1489 kJ / 354 kcal |
Maščobe | 6,7 g |
- od tega nasičene maščobne kisline | 0,8 g |
Ogljikovi hidrati | 54 g |
- od tega sladkorji | 2,5 g |
Prehranske vlaknine | 12 g |
Beljakovine | 13 g |
Sol | < 0,01 g |
Sestavine: BIO kvinoja iz certificirane ekološke pridelave (BG-BIO-22). Kmetijstvo izven EU.
Poreklo: Peru
Neto količina: 500 g
Opozorilo: Shranjevati na hladnem in suhem mestu.
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.