Hmelj (Humulus lupulus)
Hmelj je bogat vir zdravilnih učinkovin, spodbujajo delovanje prebavil, uničuje bakterije ter umirja..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Hren ne vsebuje maščob, je nizkokaloričen, vsebuje pa omega-3- in omega-6-maščobne kisline, ki so potrebne za normalno presnovo. Ker vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, nam daje občutek sitosti. Spoznajte hren in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Armoracia rusticana
Uporabni del:
Korenina, listi
Druga imena:
Turman
Splošni opis in zgodovina:
Hren je trajnica, ki jo uvrščamo v družino križnic (Brassicaceae). Rastlina izvira iz Evrope. Prepoznamo jo po razvejanem steblu, ki v višino doseže tudi do 1,5 metra. Listi so veliki, podolgovati in suličasti ter merijo do 40 centimetrov. Rastlino pogosto najdemo na travnikih v bližini potokov. Užitna korenina se nabira spomladi in jeseni.
Znan je po svojem ostrem okusu, h kateremu prispeva spojina izotiocianat. Gre za hlapno spojino, ki na zraku in v prisotnosti sline oksidira, pri čemer tvori ostrino, ki domnevno čisti sinuse.
Hren je v uporabi že tisoče let. Omenjen je v Svetem pismu. Stara Zaveza ga omenja kot eno izmed petih grenkih zelišč.
Stari Grki in Egipčani so ga uporabljali kot afrodiziak, za zdravljenje črevesnih okužb s paraziti, kašlja, protina, skorbuta, zastrupitve s hrano, tuberkuloze in revmatizma.
V 17. stoletju so ga uporabljali za pripravo govejega mesa, rib in ostrig.
Raba v prehrani in uporaba:
Hren oziroma njegovo korenino lahko uporabimo na različne načine. Nastrgan hren se čudovito ujema z govedino, prekajenim mesom in ribami. Tradicionalno ga uporabljamo tudi pri pripravi velikonočne pojedine, v kateri simbolizira žeblje in Jezusovo trpljenje.
Iz korenine lahko pripravimo juhe in omake, liste pa dodamo solatam.
Če ne želimo, da nastrgana korenina potemni, jo pokapamo z limoninim sokom. Za zmanjšanje ostrine pa ji lahko dodamo nastrgano jabolko.
Uporaba v zdravstvene namene:
Hren ne vsebuje maščob, je nizkokaloričen, vsebuje pa omega-3- in omega-6-maščobne kisline, ki so potrebne za normalno presnovo. Ker vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, nam daje občutek sitosti, zato je odličen dodatek k zdravemu hujšanju.
Kalij je pomemben del našega telesa, ki uravnava pretok celične tekočine in napetost krvnih žil. Pomanjkanje kalija lahko povzroči povišan krvni tlak, kar poveča tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. Hren je bogat vir kalija.
Snovi v hrenu delujejo kot želodčni stimulansi, ki izboljšajo prebavo.
Hren vsebuje tudi manjše količine kalcija, ki je gradnik kosti. Z zadostnimi količinami kalcija lahko preprečimo nastanek osteoporoze.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Študije kažejo, da so lahko snovi v hrenu odlična obramba pred mikrobi in bakterijskimi okužbami, vključno z bakterijami Listeria, E. coli in Staphylococcus. Snov z antibakterijskimi lastnostmi v hrenu se imenuje izotiocianat in mu daje značilno ostrino.
Hmelj je bogat vir zdravilnih učinkovin, spodbujajo delovanje prebavil, uničuje bakterije ter umirja..
Divji kostanj je čudovito visoko drevo, ki zagotavlja odlično senco v poletnih dneh. Deluje protivne..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.