Članki in enciklopedije

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver lahko uživamo vsak dan, kot svežega, sušenega v prahu, eterično olje, tinkturo, sok ali v obliki kandiranih bombonov.

Opis

Ingver je začimbna rastlina, ki zraste do 50 cm visoko in oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki jih lahko uporabljamo v kulinariki ali v zdravilne namene. Je avtohtona rastlina Indije in Kitajske. Ingver je ena izmed najstarejših rastlin in zelo pomembno zdravilo v kitajski medicini.

 

V zadnjih letih je ingver vedno bolj prepoznan ne samo v kulinariki, temveč se še posebej uveljavlja v alternativni medicini. Na kitajskem velja kot zdravilo stotih boleznih in ga uporabljajo tudi na nešteto načinov. Sodobne raziskave potrjujejo zdravilne sestavine in učinkovine, ki se nahajajo v koreninah ingverja.

 

Ingver vsebuje: mnogo aromatičnih hlapnih olj, med njimi zlasti borneol, cineol, citral in felandren.

Bogat je s seskviterpeni, ki blažijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, pa blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje.

Poleg eteričnih olj vsebuje ingverjeva korenika še dobrih devet odstotkov beljakovin, škrob, encime, maščobne kisline, veliko rudnin (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo) in vitaminov (vitamin A, niacin).
 

Latinsko ime: Rhizoma zingiberis.

 

Ingver se v tradiocionalni medicini uporablja:

  • proti slabosti, še posebej pri daljših potovanjih z ladijo, avtomobilom ali letalom,
  • za zniževnje povišane telesne temperature,
  • proti driski in prebavi tako, da spodbuja peristaltiko in izločanje želodčnega soka, hkrati pa pomirja želodčne in črevesne krče,
  • pri zobobolu (žvečenje ingverja),
  • preventivno pri boleznih, ker je antiseptik in deluje protivnetno,
  • zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin in deluje kot blag afrodiziak,
  • za lajšanje bolečin mišic ali sklepov,
  • za razstrupljanje, saj pospešuje kroženje krvi in tako odstrani strupe, hkrati pa očiščuje tudi mehur in ledvice,
  • za povečanje apetita,
  • pri migrenah in ostalih vrstah glavobolov,
  • preprečuje pa tudi zgoščevanje krvi in znižuje holesterol.

 

Ingver in njegova uporaba

Ingver lahko uživamo vsak dan. Uporabimo ga lahko svežega, sušenega v prahu, eterično olje, kot tinkturo, sok ali v obliki kandiranih bombonov.

Po svetu najdemo različne priprave, leta 2400 pred našim štetjem so ga grki uporabljali za pripravo kruha.

V Angliji in preko luže, velik del pridelanega ingverja namenijo za izdelavo brezalkoholnega ingverjevega piva, ki tam velja za eno izmed najbolj priljubljenih pijač.

Skuhate si lahko tudi čaj iz ingverja, ki odlično pomirja kašelj, odpira zamašen nos in spodbuja jetra k odstanjevanju strupov iz krvnega obtoka.

Recepti v katere lahko vključimo ingver so pogosti, kot začimbo v prahu, svežega, naribanega, v napitkih ali obliki kapsul.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.