Članki in enciklopedije

Kelp

Kelp

Kelp

Kelp ima pozitiven vpliv na bolnike s sladkorno boleznijo, saj vpliva na raven sladkorja v krvi (zniža raven glukoze v krvi), kar koristi predvsem bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2. Spoznajte Kelp in si preberite celoten opis.

Opis

Kelp


Kratek opis:
Kelp je vrsta morske alge z bogato vsebnostjo hranil, ki koristijo našemu zdravju in celo preprečujejo razvoj bolezni. Kelp je osnova za pripravo hrane v številnih azijskih restavracijah, saj je naravni vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pravzaprav lahko algo srečamo tudi na plaži. Gre za rjavo morsko algo, ki raste v plitvi, s hranili bogati slani vodi po vsem svetu. Proizvaja spojino, imenovano natrijev alginat, le-ta pa se uporablja kot zgoščevalec v številnih živilih, med drugim tudi v sladoledih in solatnih prelivih. Kelp lahko uživamo surov, kuhan, v prahu in v prehranskih dopolnilih.


Alga vsebuje velike količine:

  • Železa,
  • mangana,
  • magnezija,
  • bakra,
  • cinka,
  • riboflavina,
  • niacina,
  • tiamina,
  • vitaminov A, B12, B6 in C.

 

B vitamini so zelo pomembni za normalen potek celičnega metabolizma, poleg tega pa telesu zagotavljajo energijo. Kelp vsebuje tudi kalcij, pomemben za ohranjanje močnih kosti in normalno delovanje mišičnih funkcij.


Indikacije za uporabo:
Vnetje in stres veljata za ključna dejavnika, ki prispevata nastanku kroničnih bolezni. Vključevanje alg v svoj prehranjevalni režim prinaša številne koristi za zdravje, saj so alge zelo bogate z antioksidanti, vključno s karotenoidi, flavonoidi in alkaloidi, ki pomagajo pri preprečevanju bolezni. Oksidativni stres lahko povzroči obolenja srca in ožilja. Obstaja veliko dokazov, da se lahko kelp bori proti kroničnim boleznim, vključno z rakom. Alga vsebuje spojino, imenovano fukoidan, ki lahko prepreči širjenje pljučnega raka in raka prostate. 


V zadnjih letih so raziskovalci poskušali najti povezavo med algo kelp in izgubo odvečnih kilogramov. Kelp vsebuje naravno vlakno – alginat, ki lahko prepreči absorpcijo maščobe v črevesju. 


Kelp ima prav tako pozitiven vpliv na bolnike s sladkorno boleznijo, saj vpliva na raven sladkorja v krvi (zniža raven glukoze v krvi), kar koristi predvsem bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2. 


Priporočilo za jemanje:
Kelp je na voljo v različnih oblikah. Poleg vključevanja prehranskih dopolnil z vsebnostjo kelpa v prehrano prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje uravnotežene prehrane z obilo zelenjave, tako iz zemlje kot tudi iz morja. Kelp lahko zaužijemo v juhi ali s solato, dodamo pa ga lahko tudi v zelenjavni sok. 


Stranski učinki:
Kelp nima znanih stranskih učinkov, vendar pa lahko uživanje prevelike količine kelpa povzroči prekomerno koncentracijo joda v telesu. Posledično pride do prekomerne stimulacije ščitnice, kar lahko telesu povzroči škodo. Ker lahko alge v vodi absorbirajo tudi težke kovine, kot so arzen, kadmij in svinec, poiščemo certificirana prehranska dopolnila. 


Kontraindikacije:
Uživanje kelpa se ne priporoča ljudem, ki trpijo zaradi hipertiroidizma (prekomernega delovanja ščitnice).


Ali ste vedeli?

  • Kelp raste v plitvi vodi, ker je odvisen od sončne svetlobe, ki jo nujno potrebuje za fotosintezo.
  • Morski ježki predstavljajo veliko nevarnost za alge.
  • Kelp se uporablja za pripravo šamponov, zobnih past in več vrst hrane, kot so pudingi, solatni prelivi, pecivo, mlečni izdelki in zamrznjena hrana.
  • Kelp vsebuje zelo malo kalorij, vsebuje pa veliko kalcija in vitamina K.
  • Kelp se prideluje kot pridelek (je del globalne kmetijske proizvodnje morske alge).
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.