Članki in enciklopedije

Kokosovo maslo (Cocos nucifera)

Kokosovo maslo (Cocos nucifera)

Kokosovo maslo (Cocos nucifera)

Kokosovo maslo je zaradi vsebnosti zdravih maščob primerno za uporabo v kulinariki. Je lahko prebavljivo olje, ki pospešuje presnovo. Spoznajte kokosovo maslo in si preberite celoten opis...

Opis

Kokosovo maslo

Kokosovo maslo se pridobiva iz: rastline Kokosova palma

Latinsko ime rastline: Cocos nucifera

Druga imena za maslo: coconut butter

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Kokosova palma je je rastlina, ki jo uvrščamo v družino palm. Izraz kokos se pogosto uporablja tako za palmo, kot tudi za njen plod (kokosov oreh). Rastlina lahko v višino doseže tudi do 50 metrov, prepoznamo pa jo po izjemno dolgih in precej ostrih listih. Plod predstavlja kokosov oreh, ki je zgrajen iz trdne lupine, pod katero se nahaja sredica in kokosova voda oziroma mleko.

Pogosto naletimo na vprašanje, v čem se razlikujeta kokosovo maslo in kokosovo olje. Razliko opazimo predvsem v njunem agregatnem stanju. Kokosovo maslo se na višji temperaturi spremeni v kokosovo olje. Kljub temu pa je potrebno poudariti, da gre za dva popolnoma različna proizvoda. Kokosovo olje se namreč pridobiva iz kokosovega mleka, kokosovo maslo pa iz mesnate sredice kokosa, ki je mleta v mazljivo pasto. V nekaterih primerih kokosovemu maslu odvzamejo določene sestavine, zaradi katerih se maslo tudi na sobni temperaturi ne spremeni v olje.

Maslo vsebuje več kot 90 % nasičenih maščobnih kislin, bogato pa je tudi z vitaminoma E in K ter z minerali.

 

Uporaba masla:

Kokosovo maslo je zaradi vsebnosti zdravih maščob primerno za uporabo v kulinariki. Je lahko prebavljivo olje, ki pospešuje presnovo in pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Uporabimo ga lahko tako za kuhanje, kot tudi za pečenje. Poda se k sladkim in slanim jedem, zaradi česar je v kulinariki vsestransko uporabno. Odlično je v kombinaciji z zelenjavo, uporabimo pa ga lahko tudi pri pripravo peciv.

Uporablja se tudi v kozmetične namene, saj ima številne zdravilne učinke na kožo. Kožo navlaži in jo nahrani, pospešuje njeno celjenje in odpravlja vnetja. Primerno je tudi za nego občutljive kože, na katero ga lahko nanesemo neposredno.

 

Recepti:

Za pripravo kreme iz kokosovega masla potrebujemo:

  • 1 skodelico kokosovega masla,
  • 1 žličko vitamina E,
  • nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri.

 

Vse sestavine združimo in jih dobro premešamo, da dobimo kremasto teksturo. Shranimo jih v stekleni posodi pri sobni temperaturi ali v hladilniku. Pripravljena krema je primerna za negovanje kože celotnega telesa.

 

Ali ste vedeli? Nova dognanja:

Kokosovo olje vsebuje lavrinsko kislino, ki lahko poveča našo imunost (odpornost). Lavrinska kislina se nahaja tudi v materinem mleku. Študije kažejo, da kar 50 % materinega mleka predstavlja nasičena maščoba, ki vsebuje 20 % lavrinske kisline. Ker jo najdemo tudi v kokosovem maslu, je maslo odlično sredstvo, ki nas lahko varuje pred virusi in bakterijami.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.