Konjska griva (Eupatorium cannabinum)
Uporabljamo jo za odpravo prebavnih težav, zlasti driske in sindroma razdražljivega črevesja. Z zman..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Vitamin A in antioksidanti ščitijo kožo pred poškodbami zaradi sonca. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči nastanek suhe kože, las in nohtov. Spoznajte korenje in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Daucus carota
Uporabni del:
Koren
Druga imena:
Kuzmorka, merlin, navadni koren, svinjski koren
Splošni opis in zgodovina:
Korenje je zelenjava, ki jo prepoznamo po značilni oranžni barvi, čeprav obstajajo tudi druge barvne različice, kot so vijolična, črna, bela, rdeča in rumena. Gre za udomačeno obliko divjega korena, ki izvira iz Evrope in jugozahodne Azije. Rastlina verjetno izvira iz Perzije in so jo prvotno gojili zaradi uporabe njenih listov. Koren vsebuje velike količine alfa in beta karotena ter je dober vir vitamina K in vitamina B6. Kljub temu je prepričanje, da uživanje korenje izboljša tudi nočni vid, mit, ki so ga Britanci uporabljali v drugi svetovni vojni za zavajanje sovražnika glede svojih vojaških zmogljivostih.
Zgodovina korenja sega 5000 let nazaj. Skozi stoletja so trgovci, ki so potovali prek Afganistana, pobrali semena korenčka ter jih razširili v Arabiji, Afriki in Aziji. Že v zgodnjem začetku gojenja je obstajalo veliko sort korenja v različnih barvah – vijolična, bela, črna in rdeča, ampak, presenetljivo, oranžne vrste korenja takrat še niso poznali.
Korenje so našli tudi v grobnicah egipčanskih faraonov. Egipčani naj bi poznali le vijolično sorto korenja.
Raba v prehrani in uporaba:
Korenje lahko pripravimo na različne načine. Uživamo ga lahko surovega, prav tako pa ga lahko tudi pokuhamo in postrežemo kot prilogo. Pogosto je dodano tudi različnim solatam. Zelo priljubljena je tudi priprava korenčkove juhe, korenčkovega soka, namaza in celo tinkture. Poda se tuki k sladic, med katerimi je verjetno najbolj znana korenčkova torta. Dodamo ga lahko okusnim smoothijem in si tako pripravimo zdrav zajtrk.
Uporaba v zdravstvene namene:
Korenje je bogato z beta-karotenom, ki se v jetrih pretvori v vitamin A. Vitamin A je nujno potreben za ohranjanje zdravega vida. Beta-karoten ščiti pred degeneracijo makule in nastankom sive mrene. Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki zaužijejo velike količine beta karotena, 40 odstotkov manjše tveganje za razvoj makularne degeneracije, kot tisti, ki ne zaužijejo dovolj beta-karotena.
Visoka raven beta-karotena v korenju deluje kot antioksidant, ki pomaga upočasniti staranje celic.
Vitamin A in antioksidanti ščitijo kožo pred poškodbami zaradi sonca. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči nastanek suhe kože, las in nohtov. Vitamin A preprečuje prezgodnje nastajanje gub, aken, suho kožo, madeže in neenakomeren ten kože.
Študije kažejo, da so diete z veliko karotenoidov povezane z manjšim tveganjem za razvoj bolezni srca.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Študije so pokazale, da korenje zmanjša tveganje za nastanek pljučnega raka, raka dojke in raka na debelem črevesu.
Uporabljamo jo za odpravo prebavnih težav, zlasti driske in sindroma razdražljivega črevesja. Z zman..
Rastlina pomirja bolečine v trebuhu. Ker sprosti mišice črevesja, nam lahko pomaga urediti slabo pre..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.