Članki in enciklopedije

Kako izgoreti maščobne obloge z L-karnitinom.

Kako izgoreti maščobne obloge z L-karnitinom.

Kako izgoreti maščobne obloge z L-karnitinom.

L-Karnitin vpliva na izgorevanje maščob, skrbi za boljšo kondicijo, preprečuje utrujenost ter oskrbuje srce in druge organe z energijo.

Opis

Glavna naloga l-karnitina je prenašanje maščobnih kislin v celice in pridobivanje energije. Brez L-karnitina, maščobne kisline ne bi prispele do mesta za proizvodnjo energije.

 

Karnitin je amonijeva spojina, ki jo ljudje proizvedemo iz dveh aminokislin metionina in lizina.

Zlasti v jetrih in ledvicah. Za sintezo je bistvena prisotnost vitamina C, niacina in vitamina B6.

 

Pogosto ga najdemo v prehranskih dopolnilih za pomoč pri hujšanju.

 

L-karnitin pretvarja dolge verige maščobnih kislin, kot so trigliceridi v mitohondrije, kjer se v procesu oksidacije porabijo za proizvodnjo energije. L-karnitin zmanjšuje tudi utrujenost in deluje kot zaviralec apetita. Zaradi tega je učinkovito sredstvo pri hujšanju in dietah. L-karnitin ne preprečuje le nalaganja maščobe, temveč tudi poveča vašo aerobno kapaciteto, ki posledično pripomore pri kurjenjeu večjega števila kalorij.

 

V človeškem telesu se nahaja približno od 20 – 25 g L-karnitina. Organi in celice v telesu potrebujejo energijo za delovanje. L-karnitin poskrbi za njihovo delovanje. S starostjo se lastna proizvodnja L-karnitina zmanjša. Zmanjša se tudi vnos mesa, izgubljati se prične mišična masa in hitrejše pridobivanje maščobnih blazinic. L-karnitin je zato za starejše ljudo pomembna hranilna snov, saj z njim ohranijo zdravje in življenjsko moč.

 

Prednosti L-karnitina za telo:

  • pomaga pri izgorevanju maščob,
  • spodbuja regeneracijo po različnih aktivnostih,
  • skrbi za boljšo kondicijo,
  • preprečuje utrujenost,
  • preprečuje zakisanost,
  • oskrbuje srce in notranje organe z energijo,
  • pospešuje odvajanje amoniaka iz telesa.

 

Kje v prehrani najdemo L-karnitin?

L-karnitin najdemo predvsem v rdečem mesu (govedina, jagnjetina), ribah, perutnini, mleku in podobnih produktih.

Meso srne, govedina: 100-220 mg/100g

Svinjina, zajčje meso: 20-30 mg/100g

Perutnina: 6-30 mg/100g

Ribe: 6-20 mg/100g

Mleko in mlečni izdelki: 1-10 mg/100g

 

Prve študije o delovanju l-karnitna so bile opravljene že leta 1937. Študija priporoča od 2 do 4 mg L-karnitina pred aktivnostjo ali uživanje čez dan. Za boljše delovanje lahko dodate še kofein, ki dodatno spodbuja sproščanje maščobnih kislin. L-karnitin je na voljo v tabletah, kapsulah ali v tekoči obliki. Nekaj l-karnitina lahko zaužijete tudi s hrano.

Bolniki, ki imajo težave z žlezo ščitnico oz. tisti, katerih raven ščitničnih hormonov je zelo nizka odsvetujemo dodatno uživavnje l-karnitina.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.