Članki in enciklopedije

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic

LCHF "rižota" iz cvetače in šitake gobic je okusnejša in bolj zdrava različica klasične rižote, saj je njena glavna sestavina cvetača. Oglejte si recept za pripravo LCHF "rižote" iz cvetače in šitake gobic.

Opis

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic


Hranilna vrednost:
Ogljikovi hidrati: 7 % (16 g)
Vlaknine: 6 g
Maščobe: 82 % (76 g)
Beljakovine: 10 % (22 g)
Kcal: 831


Sestavine:

  • 1 kg cvetače,
  • 1 ¾ skodelice sladke smetane,
  • 50 g masla,
  • 1 žlica čebule v prahu,
  • 3 žlice limoninega soka,
  • 80 g parmezana,
  • 10 šitake gob,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • sol in poper.

 

Za dekoracijo:

  •  3 žlice sesekljanega svežega timijana ali peteršilja,
  • malo parmezana,
  • 2 žlici pinjol,
  • 2 žlici oljčnega olja.

 

Priprava:

  1. Cvetačo operemo in jo osušimo, nakar jo razdelimo na čim manjše delce, če se le da, naj bodo velikosti riževih zrn.
  2. V veliko ponev damo smetano, maslo, čebulo v prahu in limonin sok. Dobro premešamo in počakamo, da zavre. 
  3. Dodamo cvetačo in med mešanjem kuhamo 10 – 15 minut.
  4. Dodamo grobo narezan parmezan in dobro premešamo, nakar dodamo še sol in poper po okusu.
  5. Medtem ko v eni ponvi pripravljamo cvetačo, v drugi na maslu popražimo šitake gobe in česen. Solimo in popramo.
  6. Postrežemo tako, da na krožnik najprej naložimo cvetačo, na vrh šitake gobe in nato vse skupaj posujemo s svežimi zelišči in z naribanim parmezanom. Dodamo lahko nekaj kapljic oljčnega olja in nekaj orehov.

 

Nasvet:
S kuhanjem cvetače nikar ne pretiravajte, saj boste sicer dobili kašasto strukturo. Namesto cvetače lahko uporabite brokoli, prav tako lahko šitake gobe nadomestite s katero koli drugi vrsto gob po lastni izbiri. Namesto gob lahko izberete tudi drugi vir beljakovin (izključeni niso niti morski sadeži).

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.