Članki in enciklopedije

Mangostan

Mangostan

Mangostan

Mangostan je bogat z vitaminom C, deluje protivnetno in je kakovosten pripomoček proti slabokrvnosti, holesterolu, ter...

Opis

Mangostan je zanimivo tropsko sadje, pri katerem se uporablja tako sadje, sok, lubje in veje.

Mangostan se uživa podobno kot ostalo namizno sadje. Gre za je tropsko zimzeleno drevo, ki domnevno izvira iz Indonezije in je splošno na voljo v več-ih regijah jugovzhodne Azije, kot so Singapur, Malezija, Tajska ter Vietnam in tudi v nekaterih regijah Afrike.Vijolični Mangostan je priznan po svojem edinstvenm videzu in okusu ter se pogosto uživa kot kraljica tropskega sadja, še posebej v orientalskem svetu
 

Mangostan in zdravilne prednosti

Mangostan je nekoč veljal za del tradicionalne medicine v različnih azijskih državah. Zdravstvene koristi mangostana so znane že od 18. Stoletja. Največje koristi ima mangostan pri skladiščenju esencialnih hranil, ki so potrebna za normalno rast, razvoj in celotno prehransko dobro počutje.

Uporablja se ga pri izboljševanju zdravljenja okužb sečil (utis), gonoreji, drozgi, tuberkolozi, raku, osteoartritisu, driski, stimulaciji imunskega sistema in izboljšanju duševnega zdravja.

Znanstvenih raziskav na tem področju ne najdemo, je pa znan laboratorijski test ORAC (Oxygen Radical absorbanc Capacity), ki je na primeru pokazal, da 1 unč (31.10347687 g) mangosteen soka vsebuje 20 do 30-krat več zmogljivosti za črpanje prostih radikalov kot ista količina drugega sadja ali zelenjave.

 

Značilnosti mangostana:

  1. Vsebuje veliko antioksidanta, saj naravno vsebuje polifenolne spojine, znane kot ksantonov, sestavljen iz alfe in game, ki delujejo protivnetno.
  2. Ima zelo malo vsebnost kalorji, 63 kcal na 100 g in ne vsebuje nasičenih maščob ali holesterola.
  3. Mangostan je bogat z vitaminom C in ga vsebuje okrog 12 % RDA na 100 g.
  4. Pomaga pri spodbujanju rdečih krvnih celic in preprečje slabokrvnost.
  5. Prehrana bogata z mangostanom pomaga pri zmanjševanje stopnje holesterola v telesu.
  6. Vsebuje močne antibakterijske in protiglivnične lastnosti.
  7. V mangostanu najdemo velike količine mineralov, kot so baker, mangan in magnezij.


Nekaj ​​pomembnih nasvetov:

Sok, izdelan iz mangostan lupine lahko uporabite za masko tako bo vaša koža ponovno napeta in čvrsta.

Nosečnice naj se raje izogibajo uživanju plodov saj ni znanih raziskav na vplivanje na plod.

Mangostan sadje pred uživanjem temeljito operite pod tekočo vodo in ga obrišite z mehko brisačo.
Sadje ni v celoti užitno in je grenkega okusa.
Zrelo sadje je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru.

 

Energijska in hranilna vrednost

Eno skodelico mangostana v pločevinki  ima 143 kalorij in na 100g:
Beljakovine 0,41g
Total lipid (maščoba) 0,58g
Ogljikovih hidratov, z razliko 17.91g
Vlaknine, skupno prehransko 1,8g

MINERALI
Kalcij, Ca mg 12
Železo, Fe mg 0,30
Magnezij, Mg mg 13
Fosfor, P mg 8

Kalij, K mg 48
Natrij, Na mg 7
Cink, Zn mg 0,21

VITAMINI
Vitamin C, celotni askorbinska kislina 2,9 mg
Tiamin mg 0,054

Riboflavin mg 0,054

Niacin mg 0,286
Vitamin B-6 mg 0,018
Folata, DFE ľg 31
Vitamin B-12 ľg 0,00
Vitamin A, RAE ľg 2  
Vitamin A, ie ie 35
Vitamin D (D2 + D3) ľg 0,0

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.