Članki in enciklopedije

Maslo ghee (žonta)

Maslo ghee (žonta)

Maslo ghee (žonta)

Maslo ghee nas ščiti pred kalcifikacijo arterij, ki jo poznamo kot aterosklerozo. Le-ta lahko sproži nastanek resnih kardiovaskularnih obolenj. Spoznajte maslo ghee in si preberite celoten opis...

Opis

Maslo ghee

Maslo ghee se pridobiva iz:

Ime snovi:

Kravje mleko

Latinsko ime:

 /

Druga imena za maslo:

Zlati ghee, žonta, kulinarično zlato

 

Opis masla in postopek pridelave:

Kravje mleko je tekočina, ki se pridobiva iz mlečnih žlez kravjih samic. Vsebuje veliko količino vode in hranilnih snovi.

Maslo ghee je prečiščeno maslo, ki se danes pridobiva predvsem z uporabo kravjega mleka, v preteklosti pa so ga pridelovali izključno z uporabo mleka vodnih bivolov. Pridelava masla ghee se precej razlikuje od pridelave običajnega prečiščenega masla, pri katerem se postopek pridelave zaključi, ko voda izhlapi, maščobo pa ločimo trdnih snovi mleka. Pridelava masla ghee namreč vključuje tudi vrenje masla, kar omogoča pridobivanje aromatiziranega masla s prijetnim vonjem.

Kvalitetno maslo ghee prepoznamo po barvi zlata, ki je opazna, ko je maslo na sobni temperaturi. V trdnem stanju je maslo običajno bele, lahko pa tudi zlate barve.

 

Uporaba masla:

Tradicionalno se maslo ghee uporablja v indijski kuhinji. Primerno je za kuhanje, cvrtje in praženje. Pogosto se uporablja v pripravi testa in prilog k jedem.

Ne vsebuje laktoze in kazeina, saj se oba produkta med postopkom pridelave odstranita. Prav iz tega razloga ga uživajo posamezniki, ki so alergični na mlečne izdelke. Maslo spodbuja rast zdravih bakterij v črevesu zaradi česar izboljša prebavo. Vsebuje velike količine zdravih maščobnih kislin, ki se kot ogljikovi hidrati absorbirajo neposredno v jetra in se uporabljajo kot vir energije. Konjugirana linolna kislina, ki jo najdemo v maslu ghee, je povezana s preprečevanjem razvoja raka in nastanka debelosti.

Je odličen vir vitaminov K, A in E, ki so topni v maščobah.

 

Recepti:

Z uporabo masla ghee lahko pripravimo okusne banane, ki jim dodamo tudi cimet. Potrebujemo:

  • 1 banano,
  • 2 ščepca cimeta,
  • 1 žlico masla ghee,
  • 2 ščepca posušenega ingverja.

 

Banano narežemo na koščke. Obstajata dva načina priprave. Pri prvem lahko koščke banan premešamo z maslom ghee in jih globoko zamrznemo. Drugi način priprave vključuje uporabo svežih banan, ki jih premešamo z maslom ghee. Zamrznjene banane odtalimo in po vrhu posujemo cimet. Enako storimo tudi s svežimi bananami. Postrežemo kot sladico.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ajurvedska medicina priporoča uporabo masla ghee za nego kože. Maslo naj bi zmanjšalo opaznost brazgotin in strij.

Ker maslo ghee vsebuje velike količine vitamina K, nam lahko pomaga pri ohranjanju zdravih kosti. Kalcij je mineral, ki je nujno potreben za normalno sestavo in rast kosti. Maslo nas ščiti tudi pred kalcifikacijo arterij, ki jo poznamo kot aterosklerozo. Le-ta lahko sproži nastanek resnih kardiovaskularnih obolenj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.