Ognjičevo olje (Calendula officinalis)
Antiseptično in protimikrobno delovanje prispevata tudi k hitrejšemu celjenju kožnih ran, zato je ol..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Oljčno olje se uporablja kot glavno jedilno olje v sredozemskih državah, oljka pa predstavlja eno izmed treh glavnih prehrambenih rastlin Sredozemlja. Spoznajte oljčno olje in si preberite celoten opis...
Opis
Oljčno olje se pridobiva iz:
Ime rastline:
Oljka
Latinsko ime rastline:
Olea europaea
Druga imena za olje:
Olivno olje
Splošni opis rastline in postopek pridelave:
Oljka je drevo, ki ga uvrščamo v družino oljkovk. Rastlina izvira iz vzhodnega Sredozemlja, prepoznamo pa jo po plodovih, ki jih imenujemo olive in so ena izmed treh ključnih sestavin v sredozemski kuhinji. V zdravilne namene se uporabljajo tudi oljčni listi.
Oljčno olje je tekoča maščoba, ki se pridobiva iz oliv. Slednje se nabirajo ročno. Zelo pomembno je, da so plodovi zdravi in nepoškodovani, kar pomeni, da se plodovi s tal ne uporabljajo za pridobivanje oljčnega olja. Nato sledi hladno stiskanje. Kvalitetno olje prepoznamo po oznakah ekstra deviško oljčno olje, hladno stiskano olje in ekološko pridelano olje.
Olje je sestavljeno predvsem iz oleinske kisline (83%), linolne kisline (21%) in palmitinske kisline (20%). Ekstra deviško oljčno olje ne sme vsebovati več kot 0,8% proste kisline.
80% oljčnega olja je pridelanega v Grčiji, v Italiji pa 65% olja. V ostalih državah se prideluje v manjših količinah.
Uporaba olja:
Oljčno olje se uporablja kot glavno jedilno olje v sredozemskih državah, oljka pa predstavlja eno izmed treh glavnih prehrambenih rastlin Sredozemlja (drugi dve predstavljata pšenica in grozdje). Estra deviško oljčno olje se pogosto uporablja kot solatni preliv in kot sestavina v solatnih prelivih. Če ga dlje časa segrevamo, ogrozimo njegov okus. Izbira hladno stiskanega oljčnega olja je podobna izbiri vina – aroma teh olj se precej razlikuje, odvisno od vrste olja, načina pridelave, pa tudi mesta rasti oljk.
Oljčno olje ima tudi bogato zgodovino uporabe pri negi kože. Uporabimo ga lahko za masažo in odpravljanje kožnih težav, kot so ekcemi in atopijski dermatitis. Nanesemo ga lahko neposredno na kožo.
Recepti:
Špagete z oljčnim oljem si lahko pripravimo na naslednji način:
Najprej skuhamo špagete in si prihranimo majhno količino vode, v kateri so se kuhali špageti. Medtem postavimo ponev na zmerni ogenj in počakamo, da se segreje. Dodamo manjšo količino oljčnega olja in dva mleta stroka česna. Segrevamo, dokler česen ne postane mehak. Dodamo testenine, po katerih potresemo parmezan in vodo, v kateri so se kuhali špageti. Mešamo, dokler jed ne postane kremasta. Po vrhu lahko potresemo tudi sveže mlet črni poper.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Uživanje oljčnega olja ne povzroči nastanka debelosti. Mediteranski način prehranjevanja ima pozitivne učinke na telesno težo. Pred kratkim so v Španiji opravili študijo, v kateri je 7.000 študentov redno uživalo oljčno olje v obdobju dveh let in pol. Niti eden izmed študentov se ni soočal s prekomerno telesno težo.
Antiseptično in protimikrobno delovanje prispevata tudi k hitrejšemu celjenju kožnih ran, zato je ol..
Maslo ghee nas ščiti pred kalcifikacijo arterij, ki jo poznamo kot aterosklerozo. Le-ta lahko sproži..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.