Olive (Olea europaea)
Olive nam pomagajo pri uravnavanju krvnega pritiska, zmanjšujejo holesterol v krvi, so bogat vir vit..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Orehi zmanjšujejo tveganje za razvoj raka na prostati in dojki. V nedavno izvedeni študiji so ugotovili, da redno uživanje orehov zmanjša rast raka prostate za 30–40 %. Spoznajte oreh in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Juglans regia
Uporabni del:
Listi, jedrce in lupina
Druga imena:
Ar, laški oreh
Splošni opis in zgodovina:
Oreh je listnato drevo iz družine orehovk (Junglandaceae), ki lahko v višino zraste tudi do 35 metrov. Deblo lahko doseže premer dveh metrov. Prepoznamo ga po spiralasto razvrščenih listih, ki so sestavljeni iz manjših lističev. Barva listov je sprva rdečkasta, zrel list pa postane zelene barve. Plod poimenujemo enako kot drevo. Zunanji del plodu je zelene barve, v jesenskem obdobju porjavi, osrednji del pa otrdi. Lubje oreha je gladko, olivno-rjave barve. Gre za precej zahtevno rastlinsko vrsto, ki za svoje uspevanje zahteva sončno lego.
Orehi imajo bogato zgodovino, ki sega nekaj tisoč let v preteklost, in naj bi izvirali iz Perzije. So najstarejši znani »drevesni« prehranski vir človeka. Rimljani so oreh poimenovali »Jupitrov kraljevi želod«. Orehe naj bi prvotno gojili v Babilonu, na območju današnjega Iraka, vendar pa so arheološka izkopavanja na neolitskih območjih v jugozahodni Franciji odkrila pražene orehove lupine, kar kaže na to, da so orehe v Evropi pričeli uživati pred vsaj 8000 leti.
Raba v prehrani in uporaba:
V namen zdravljenja različnih zdravstvenih težav lahko pripravimo čaj in sicer tako, da prelijemo dve žlički posušenih listov s skodelico vode, prevremo in pustimo stati nekaj minut. Pogost način uporabe je tudi poparek iz orehovih listov ali zunanje zelene lupine. Poznamo tudi orehovo žganje, liker in med.
Orehe si lahko privoščimo za zajtrk, saj so bogat vir energije. Orehi so tradicionalna sestavina v italijanski in grški kuhinji, poleg tega pa jih lahko povsem preprosto vključimo v pripravo različnih jedi.
Uporaba v zdravstvene namene:
Orehi vsebujejo aminokislino l-arginin, ki lahko izboljša srčno-žilna obolenja, prav tako pa zmanjšuje tveganje za njihov nastanek.
Dodajanje orehov v vsakodnevno prehrano lahko pomaga ohraniti idealno telesno težo in izboljša reproduktivno zdravje pri moških.
Orehi vsebujejo nevroprotektivne spojine, vključno z vitaminom E, folati, melatoninom in omega-3-maščobnimi kislinami. Raziskave kažejo, da lahko redno uživanje orehov podpira zdravje možganov, pri mlajših ljudeh pa naj bi orehi spodbujali funkcijo razmišljanja.
Koristne maščobe v orehih lahko zmanjšajo simptome sladkorne bolezni.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Orehi zmanjšujejo tveganje za razvoj raka na prostati in dojki. V nedavno izvedeni študiji so ugotovili, da redno uživanje orehov zmanjša rast raka prostate za 30–40 %.
Olive nam pomagajo pri uravnavanju krvnega pritiska, zmanjšujejo holesterol v krvi, so bogat vir vit..
Oves lahko izboljša občutljivost telesa na inzulin. Gre za hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.