Pegasti badelj (Silybum marianum)
Pegasti badelj pomaga obnoviti jeterne celice, tako da iz telesa odstranjuje toksine, ki se predeluj..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Miristin, flavonoid v peteršilju, je izjemno učinkovit pri preprečevanju in zdravljenju sladkorne bolezni. Laboratorijske študije so pokazale, da lahko miristin zmanjšuje nivo sladkorja v krvi. Spoznajte peteršilj in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Petroselinum crispum
Uporabni del:
Listi, korenine, semena
Druga imena:
Peršun, peršin
Splošni opis in zgodovina:
Peteršilj je vrsta cvetoče rastline, ki jo uvrščamo v družino kobulnic (Apiaceae). Je dvoletnica, ki v prvem letu razvije listnati del, v drugem letu pa steblo s cvetovi. Uporabimo lahko samo liste, steblo ali korenine. Peteršilj gojimo kot zelišče, začimbo ali zelenjavo. Rastlina je svetlozelene barve, kot dvoletnica raste v zmernih podnebjih, kot letno zelišče pa tropskih in subtropskih območjih. Semena so ovalne oblike, dolga 2–3 milimetre. Rastlina običajno odmre po zorenju semena.
Stari Grki so peteršilj povezovali s smrtjo. Homer je zapisal, da so bojevniki pred bitko konje hranili s peteršiljem, saj so verjeli, da bodo živali hitrejše in močnejše. Zmagovalci na igrah in tekmovanjih, ki so jih priredili v čast nedavno umrli osebi, so bili okronani s peteršiljevimi vejicami. Rimljani peteršilja v prehrani niso uporabljali, vendar pa so na glavi nosili vence, spletene iz peteršiljevih vejic. Prepričani so bili, da bodo na tak način preprečili zastrupitev s hrano. Doječe matere peteršilja niso uporabljale, saj so verjeli, da lahko povzroči epileptične napade pri dojenčkih.
Raba v prehrani in uporaba:
Peteršilj najpogosteje uporabljamo kot začimbo, pripravimo pa lahko tudi obkladke ali peteršiljev čaj.
Zaradi posebnega vonja in svežega okusa lahko peteršilj uporabimo za pripravo juh, omak in zelenjave. Prav tako ga lahko sesekljamo in ga po hrani potresemo kot okras (predvsem po juhah, omakah ali krompirju). Če ga želimo uporabljati skozi vse leto, lahko sveži peteršilj sesekljamo in ga zamrznemo.
Uporaba v zdravstvene namene:
Miristin, flavonoid v peteršilju, je izjemno učinkovit pri preprečevanju in zdravljenju sladkorne bolezni. Laboratorijske študije so pokazale, da lahko miristin zmanjšuje nivo sladkorja v krvi in zmanjša odpornost na inzulin. Ima tudi protivnetne učinke in znižuje količino maščobe v krvi.
Nizki vnos vitamina K je povezan z večjim tveganjem za poškodbe in zlome kosti. Vnos zadostnih količin vitamina K v telo izboljša absorpcijo kalcija.
Uživanje sadja, zelenjave in zelišč vseh vrst je povezano z manjšim tveganjem za razvoj mnogih zdravstvenih težav. Uživanje večje količine naravnih živil ima velik vpliv na izboljšanje splošnega zdravja. Hrano, pripravljeno na žaru, povezujejo z večjim tveganjem za nastanek raka. Če peki na žaru dodamo svežo zelenjavo, lahko te učinke bistveno zmanjšamo.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Flavonoid, ki ga najdemo v peteršilju in nekaterih drugih rastlinah, lahko pomaga pri preprečevanju nastanka kožnega raka. Sladki krompir, peteršilj, črni ribez in brusnice so nekatera živila, ki vsebujejo najvišje koncentracije miristina.
Pegasti badelj pomaga obnoviti jeterne celice, tako da iz telesa odstranjuje toksine, ki se predeluj..
Folna kislina v paradižniku lahko pomaga pri depresiji, saj preprečuje prekomerno nastajanje homocis..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.