Članki in enciklopedije

Ajda (Fagopyrum esculentum)

Ajda (Fagopyrum esculentum)

Ajda (Fagopyrum esculentum)

Dandanes je veliko govora o glutenu, saj ga marsikdo zaradi alergije ne sme uživati. Ajda je precej podobna ječmenu, vendar pa ne vsebuje glutena. Uživajo jo lahko vsi, ki trpijo za celiakijo (preobčutljivost na gluten). Spoznajte ajdo in si preberite celoten opis ...

Opis

Ajda

Latinsko ime:

Fagopyrum esculentum

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

heide, tatarska ajda, navadna ajda

 

Splošni opis in zgodovina:

Ime ajda izhaja iz nizozemske besede bockweit, ki pomeni pšenična bukev. Oblika ajde je namreč precej podobna žiru. Ajdovi cvetovi so izjemno dišeči in privlačijo čebele, ki jih uporabljajo za proizvodnjo temnega medu z močnim okusom.

Ajda v resnici ni žito, saj jo uvrščamo med trave.

Domuje v severni Evropi in Aziji. Med 10. in 13. stoletjem so jo gojili predvsem na Kitajskem, od koder se je v 14. stoletju razširila v Evropo in Rusijo, v Združene države Amerike pa so jo v 17. stoletju prinesli Nizozemci.

Proizvodnja ajde je dosegla vrhunec leta 1866, saj je bilo ogromno povpraševanja po izdelavi moke, ki ne vsebuje glutena.
 

Raba v prehrani in uporaba:

Ajdo moramo pred pripravo dobro oprati. Moko lahko združimo s pšenično moko in pripravimo kruh, kolačke ali palačinke. Kuhano ajdo lahko zaužijemo za zajtrk ali pa jo dodamo juham in enolončnicam. Okusen obrok je tudi kuhana ajda, ki ji dodamo narezanega pečenega piščanca, grah, bučna semena in šalotko.

Izjemno popularna jed je tudi ajdova kaša, ki jo lahko pripravimo na različne načine, še posebej okusna pa je v kombinaciji z zelenjavo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Ajda je najboljši prehranski vir visokokakovostnih in lahko prebavljivih proteinov, zato jo lahko uporabljamo za zniževanje maščob in holesterola v krvi. Uporablja se tudi za zdravljenje visokega krvnega pritiska in za polnjenje blazin, saj ne povzroča alergij. Znižuje krvni sladkor, čisti in krepi črevesje in izboljšuje apetit. Učinkovita je pri zdravljenju griže in kronične driske. Deluje kot diuretik, kar pomeni, da iz telesa odstranjuje odvečne tekočine in s tem zmanjšuje otekline. Ne vsebuje glutena, zaradi česar je odlična prehrana za ljudi, ki so preobčutljivi na gluten.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Dandanes je veliko govora o glutenu, saj ga marsikdo zaradi alergije ne sme uživati. Ajda je precej podobna ječmenu, vendar pa ne vsebuje glutena. Uživajo jo lahko vsi, ki trpijo za celiakijo (preobčutljivost na gluten).

Ajdova kaša in moka sta odličen vir vitaminov in mineralov, ki izboljšujejo prebavo, pospešujejo rast in okrevanje mišic in nas ščitijo pred negativnimi vplivi stresa na telo. Uporabljamo jo lahko v boju proti depresiji, anksioznosti in glavobolom.

Ajda ima nizki glikemični indeks, kar pomeni, da se ogljikovi hidrati absorbirajo v krvni obtok dalj časa, kar nam daje občutek sitosti in poskrbi, da smo napolnjeni z energijo. Iz tega razloga bi jo morali uživati tudi sladkorni bolniki.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.