Bezeg (Sambucus)
Bezgove jagode vsebujejo prehranske vlaknine, ki lahko pomagajo odpraviti zaprtje, zmanjšujejo napen..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Eugenol, ki ga najdemo v baziliki, je znan po svojem protivnetnem delovanju. Je dragoceno sredstvo za lajšanje simptomov pri osebah, ki se pogosto soočajo z vnetnimi procesi. Spoznajte baziliko in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Ocimum basilicum
Uporabni del:
Celotna rastlina
Druga imena:
Bažuljek, bosiljek, božilek, bržilika
Splošni opis in zgodovina:
Bazilika prvotno izvira iz Irana, Indije in drugih tropskih območjih Azije. Je košata enoletnica, katere listi in semena so neverjetno priljubljeni za uporabo v medicinske namene. Zraste v višino do 100 cm. Listi so svetlo zelene do temno zelene in vijolične barve, gladki in svilnati, cvetovi pa so precej veliki, bele ali vijolične barve.
Evropska »sladka bazilika« ima sladkast okus, ki spominja na janež.
Poznamo jo že iz časov Egipčanov, ki so jo uporabljali pri izvajanju verskih obredov. Uporabljena je bila tudi kot sestavina balzamov za mumificiranje.
V srednjem veku so verjeli, da ima čarobne lastnosti, zato so jo uporabljali kot zaščito pred basiliskom – pošastjo, ki je izgledala kot strupena kača.
V Evropo so jo pripeljali Grki in Rimljani.
Raba in uporaba v prehrani:
Tudi če nam kuhinja ponudi le nekaj začimb, bo med njimi zagotovo bazilika. Njena kombinacija z rožmarinom in timijanom je pogosto del mesnih jedi, rib, zelenjave, sira, juh in jajc, prav tako pa je tudi glavna sestavina omake, imenovane pesto, ki poleg bazilike vsebuje tudi pinjole in parmezan.
Dodamo jo lahko paradižnikovi omaki za testenine, pripravimo solato z baziliko, mocarelo in paradižniki, sesekljano baziliko pa lahko dodamo v stopljeno maslo, ki ga prelijemo po zrezkih.
Uporaba v zdravstvene namene:
Bazilika vsebuje velike količine flavonoidov, ki jih uvrščamo med antioksidante. Vsebuje tudi sestavine, ki imajo protivnetne in protibakterijske lastnosti.
Vsebuje malo kalorij in nič holesterola in je odličen vir vitaminov ter mineralov, ki so potrebni za optimalno zdravje.
Vsebuje izjemno visoke vrednosti beta karotena, vitamina A, kriptoksantina, luteina in zeaksantina. Te spojine delujejo kot lovilci prostih radikalov, ki igrajo vlogo pri staranju in različnih bolezenskih procesih.
Listi bazilike so odličen vir železa, ki je sestavni del hemoglobina v notranjosti rdečih krvnih celic.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
V nedavno opravljenih študijah je bilo ugotovljeno, da bazilika zmanjšuje negativen vpliv bakterij.
Rastlina se je izkazala za učinkovito pri zdravljenju tuberkuloze in različnih bolezni dihal, zato jo trenutno uporabljajo pri izdelavi zdravila za tuberkulozo.
Opravljene so bile tudi raziskave, ki potrjujejo vpliv bazilike na zmanjšanje sladkorja in prostih radikalov v telesu, kar bi lahko izkoristili pri zdravljenju diabetesa.
Eugenol, ki ga najdemo v baziliki, je znan po svojem protivnetnem delovanju. Je dragoceno sredstvo za lajšanje simptomov pri osebah, ki se pogosto soočajo z vnetnimi procesi.
Bezgove jagode vsebujejo prehranske vlaknine, ki lahko pomagajo odpraviti zaprtje, zmanjšujejo napen..
Banane so bogate s kalijem, ki pomaga vzdrževati nivo tekočin v telesu in uravnava pretok hranljivih..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.