Članki in enciklopedije

Brokoli (Brassica oleracea var. Italica)

Brokoli (Brassica oleracea var. Italica)

Brokoli (Brassica oleracea var. Italica)

Brokoli je prava prehranska elektrarna – vsebuje veliko fitokemikalij in antioksidantov, več vitamina C kot pomaranče, več kot 200 mg kalija v samo pol skodelice brokolija, nenavadno močno kombinacijo vitaminov A in K ter precejšnjo količino beljakovin. Spoznajte brokoli in si preberite celoten opis ...

Opis

Brokoli

Latinsko ime:

Brassica oleracea var. Italica

Uporabni del:

Vsi deli rastline

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Brokoli je užitno zeleno rastlinje, ki ga uvrščamo v družino zelja. Beseda brokoli izvira iz italijanske besede broccolo, kar pomeni, "cvet zelja". Prepoznamo ga po veliki glavi zelene barve, ki je obdana z listi. Zelo podoben je cvetači.

Prvič je bil omenjen v Franciji leta 1560. V šestnajstem stoletju so ga gojili v Italiji in Franciji, v Združenih državah Amerike pa so ga pričeli komercialno gojiti leta 1920.

Poznamo tudi križanec med brokolijem in cvetačo, ki ga imenujemo romanesco. V Evropi so ga pričeli gojiti po letu 1988. Podoben je cvetači, okus pa ima po brokoliju.

Zaradi mnogih načinov priprave, kot tudi vseh koristi za zdravje, se je uporaba brokolija v zadnjih 30 letih povečala za kar trikrat.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Brokoli lahko uporabimo na različne načine. Uživamo lahko surovega v pikantni solati z oljčnim oljem, čilijem in česnom. Prav tako ga lahko poparimo in začinimo. Okusen je v kombinaciji s testeninami, ki jim dodamo še zdrav feta sir. Iz njega lahko pripravimo okusno omako, ki se poda k številnim jedem.

Pripravimo lahko tudi okusen in zdrav smoothie, ki mu dodamo še jabolko, banano, nekaj kapljic limoninega soka in rezino avokada. Odličen je v kombinaciji z borovnicami.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Brokoli spodbuja delovanje imunskega sistema in preprečuje nastanek raka. Vsebuje veliko topnih vlaknin, s pomočjo katerih zmanjšuje raven slabega holesterola v krvi. Zmanjšuje in preprečuje nastanek alergijskih reakcij in vnetij, vsebuje pa tudi velike količine omega-3-maščobnih kislin.

Vsebuje veliko kalcija in vitamina K, ki sta zelo pomembna za ohranjanje zdravih kosti in preprečevanje nastanka osteoporoze.

Je bogat vir ogljikovih hidratov in beljakovin, ki nam pomaga pri prebavi – preprečuje zaprtje, ohranja nizek krvni sladkor in preprečuje prenajedanje, saj nam daje občutek sitosti.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Brokoli je prava prehranska elektrarna – vsebuje veliko fitokemikalij in antioksidantov, več vitamina C kot pomaranče, več kot 200 mg kalija v samo pol skodelice brokolija, nenavadno močno kombinacijo vitaminov A in K ter precejšnjo količino beljakovin.

Fitokemikalije v brokoliju poskrbijo za razstrupljanje telesa. Še posebej močni so brokolijevi kalčki.

Verjetno ste že slišali, da je korenje zdravo za oči, saj vsebuje lutein. Antioksidant v brokoliju, imenovan zeaksantin, deluje podobno kot lutein. Oba antioksidanta naše oči ščitita pred makularno degeneracijo in sivo mreno. Z rednim uživanjem brokolija lahko torej preprečimo nastanek omenjenih bolezni.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.