Članki in enciklopedije

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Brusnice lahko polepšajo naš nasmeh. Študije dosledno kažejo, da lahko proantocianidini v brusnicah zavirajo rast škodljivih bakterij, ki povzročajo bolezni dlesni. Na podlagi teh študij so pričeli številni proizvajalci zobnih past in ustnih vod le-tem dodajati tudi brusnice. Spoznajte brusnice in si preberite celoten opis ...

Opis

Brusnica

Latinsko ime:

Vaccinium vitis-idaea

Uporabni del:

Listi, sveži in posušeni plodovi

Druga imena:

Belka, gorenk, močnica, rdeča borovnica, rdeča črnica, grantnik

 

Splošni opis in zgodovina:

Brusnice so eden največjih virov vitamina C. Gre za zimzeleno rastlino, ki izvira iz Severne Amerike. Prepoznamo jih kot nizka, plazeča grmovja z žilavimi stebli. Cvetovi so rožnate barve, rastlina pa se oprašuje s pomočjo čebel. Sadeži imajo rahlo kiselkast okus.

Indijanci so plodove uporabljali že leta 1550. Brusnice so uživali sveže, iz njih pa so pripravljali tudi brusnični pire. Iz njih so pripravljali poseben obrok, namenjen preživetju v hladnih zimskih mesecih. Obkladke so uporabljali za črpanje strupa iz ran, povzročenih s puščicami.

Leta 1620 so se romarji naučili, kako uporabljati brusnice. Leta 1683 je bil prvič omenjen tudi brusnični sok.

Ameriški kitolovci in mornarji so plodove uživali tudi na krovih, saj so na ta način preprečevali pojav skorbuta (pomanjkanje vitamina C).

 

Raba v prehrani in uporaba:

Brusnice lahko uživamo tako surove, kot tudi kuhane. Pripravimo lahko brusnični namaz. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi, ki jih lahko pripravimo z brusnicami je brusnična omaka, ki se odlično poda k različnim vrstam mesa. Uživamo jih lahko tudi za zajtrk in sicer tako, da iz njih pripravimo sok ali pa jih dodamo zdravi različici palačink. So odličen dodatek jesenskim in zimskim solatam – kot primer vzemimo solato iz rukole, kislih brusnic, janeža in koromača z dodatkom sladkih jabolk.

Vsekakor pa jih lahko uporabijo tudi sladkosnedi, saj obstajajo številne zdrave sladice, ki vsebujejo brusnice.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Brusnični sok je znan po svoji učinkovitosti pri zdravljenju okužb sečil, saj zavira naselitev bakterij v mehurju in sečnici. Sok preprečuje nastanek kariesa in bolezni dlesni. Raziskave kažejo, da nam lahko pitje brusničnega soka nudi zaščito pred Gramnegativnimi bakterijskimi okužbami, kot je E. coli v sečilih.

Kisle brusnice vsebujejo velike količine fenolnih flavonoidov – uživanje ima potencialne koristi za zaščito pred boleznimi srca in ožilja, proti raku, staranju in diabetesu.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Brusnice lahko polepšajo naš nasmeh. Študije dosledno kažejo, da lahko proantocianidini v brusnicah zavirajo rast škodljivih bakterij, ki povzročajo bolezni dlesni. Na podlagi teh študij so pričeli številni proizvajalci zobnih past in ustnih vod le-tem dodajati tudi brusnice.

Brusnice lahko pomagajo zdraviti razjede na želodcu. Želodčne razjede so povezane z bakterijo Helicobacter pylori (H. pylori) in študije kažejo, da lahko brusnice zavirajo rast H. pylori.

Morda bi se lahko prav z brusnicami lotili reševanja vse pogostejše težave – odpornosti na antibiotike.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.