Članki in enciklopedije

Glukomanan

Glukomanan

Glukomanan

Glukomanan ima izjemno sposobnost, da absorbira vodo in je ena izmed najbolj viskoznih prehranskih vlaknin. Absorbira toliko tekočine, da če izpraznimo kapsulo glukomanana v majhnem kozarcu vode, tekočino spremenimo v gel. Spoznajte glukomanan in si preberite celoten opis ...

Opis

Glukomanan

Latinsko ime:

/

Uporabni del:

Korenina

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Glukomanan je naravna, vodotopna vlaknina, ki jo pridobivamo iz rastline, imenovane konjak (Amorphophallus konjac). Prodaja se kot prehransko dopolnilo in kot aditiv za živila – emulgator in zgoščevalec, označen z E-številko 425-II. Glukomanan ima izjemno sposobnost, da absorbira vodo in je ena izmed najbolj viskoznih prehranskih vlaknin. Absorbira toliko tekočine, da če izpraznimo kapsulo glukomanana v majhnem kozarcu vode, tekočino spremenimo v gel.

Ljudje v Vzhodni Aziji konjak uporabljajo že tisoče let – vključujejo ga v prehrano, hkrati pa je tudi zelo pomemben del njihove tradicionalne medicine. Avtohtoni prebivalci Kitajske so ga uporabljali za zdravljenje astme, bolečine v dojkah, kašlja, kile, opeklin in različnih kožnih bolezni.

Kot prvi so konjak za primer študije uporabili Kitajci. Njegove zdravilne lastnosti so prvič opisali v zahodni dinastiji Han. Verjeli so, da ima zdravilne lastnosti zaradi vsebnosti serotonina, njegove liste pa so uporabljali kot repelent za odganjanje različnih vrst insektov.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Izvleček rastline konjak se uporablja tudi pri pripravi hrane, in sicer kot želirno sredstvo. Na voljo je v obliki moke.

Glukomanan v prahu lahko dodamo najljubši pijači ali hrani trikrat dnevno, pred vsakim obrokom. Primešamo ga lahko tudi ovseni kaši, jogurtu in omakam.

Zelo znani so tudi shirataki rezanci, ki vsebujejo glukomanan. Rezance skuhamo in jih postrežemo z omako za testenine in z zelenjavo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Ker lahko absorbira veliko vode in tvori gel, glukomanan omogoča, da smo po obroku dalj časa siti. To pomeni, da lahko jemo manj, vendar smo še vedno siti. Ta učinek lahko izkoristimo v namen zdravega načina hujšanja.

Vpliva tudi na prebavo, s čemer izboljša splošno počutje. Prav tako vpliva tudi na povečanje koristnih bakterij v črevesju.

Znižuje raven trigliceridov, skupnega holesterola in LDL ali slabega holesterola, ne da bi pri tem vplival tudi na dober holesterol.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Nekatere zgodnje raziskave kažejo, da lahko glukomanan zniža krvni tlak. V študiji je sodelovalo 63 moških. Uporaba glukomanana je njihov krvni tlak znižala v povprečju za 2,5 %.

Glukomanan se lahko uporablja tudi kot zdrav zgoščevalec za izboljšanje receptov. Pomaga nam ustvariti nižje-kalorično hrano z manj maščobami in sladice, ki imajo odličen vpliv na splošno zdravje.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.