Kivi (Actinidia deliciosa)
Oksidativni stres lahko poškoduje DNK. To lahko privede do zdravstvenih težav. Kivi vsebuje velike k..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Klementine so vir naravnega folata, zato lahko redno uživanje klementin pripomore k normalnemu delovanju možganov, k zmanjšanju stisk in depresij. Folat je koristen tudi pri preprečevanju defekta nevralne cevi v nosečnosti. Spoznajte klementine in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Citrus x clementina
Uporabni del:
Sadež
Druga imena:
/
Splošni opis in zgodovina:
Klementina je drevo iz rodu Citrus, enako pa imenujemo tudi njen sadež. V resnici gre za križanec med mandarino in pomarančo. Tudi samo drevo je po zunanjosti precej podobno mandarini. Sadeže lahko nabiramo med novembrom in januarjem. Podobni so mandarinam, vendar je njihova barva nekoliko temnejša, poleg tega pa ni ploščate oblike, kot mandarina, temveč je popolnoma okrogel. Okus lahko primerjamo z okusom pomaranče.
Sadež naj bi po naključju »izumil« Clément Rodier, brat iz alžirskega samostana Missergin, vendar strokovnjaki tudi o tem niso povsem enotni. Nekateri namreč menijo, da je križanje namensko izvedel duhovnik Pierre Clément. Spet drugi pa so prepričani, da je sadež obstajal že pred leti in sicer na Kitajskem, v Sredozemlje pa naj bi ga prinesel eden izmed obeh Clémentov.
Raba v prehrani in uporaba:
Majhne in okrogle klementine imajo tanko lupino in zelo sočno sredico. Vsebujejo saharozo, ki je tako zelo sladka, da jedi, ki jim dodamo klementine, ni potrebno dodatno sladkati. Uživamo jih lahko sveže, prav tako pa lahko iz njih pripravimo solato, ki ji dodamo limonin sok, cikorijo in semena šipka. Za pripravo sladkih solat lahko uporabimo sveže stisnjen sok klementin in se tako izognemo dodajanju sladkorja. Odlične so za pripravo želeja ali pijače. Naribano lupinico klementin lahko dodamo v pene, sladka masla ali peciva.
Uporaba v zdravstvene namene:
Klementine so odlične za kožo, saj vsebujejo veliko vitamina C. Slednji sodeluje pri sintezi kolagena, ki je bistvenega pomena za vzdrževanje zdrave kože. Antioksidativne lastnosti vitamina C pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzroča UV-sevanje, pomagajo pri zmanjševanju nastajanja gub, podpirajo regeneracijo poškodovane kože ter jo ohranjajo zdravo in mladostno.
Klementine so vir naravnega folata, zato lahko njihovo redno uživanje pripomore k normalnemu delovanju možganov ter k zmanjšanju stisk in depresije. Folat je koristen tudi pri preprečevanju defekta nevralne cevi v nosečnosti.
Uživanje citrusov pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Močan imunski sistem preprečuje nastanek številnih okužb in pomaga zmanjšati razvoj resnih bolezni. To pripisujemo velikim količinam vitamina C in drugih fitohranil v klementinah, ki zagotavljajo antioksidativno zaščito pred škodljivimi prostimi radikali.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Uživanje klementin lahko prispeva tudi k ohranjanju močnih in zdravih kosti, kar lahko pripišemo vsebnosti kalcija in fosforja. Ta minerala sta pomembna za vse starostne skupine in prav tako igrata pomembno vlogo pri krčenju mišic.
Oksidativni stres lahko poškoduje DNK. To lahko privede do zdravstvenih težav. Kivi vsebuje velike k..
Pitje jabolčnega soka je odlična preventiva za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni, visoka vsebnost ..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.