Članki in enciklopedije

Koruza (Zea mays)

Koruza (Zea mays)

Koruza (Zea mays)

Koruza zmanjšuje tveganje za razvoj hemoroidov in kolorektalnega raka. Vsebuje namreč velike količine vlaknin, ki skrbijo za našo prebavo. Spoznajte koruzo in si preberite celoten opis ...

Opis

Koruza

 

Latinsko ime:

Zea mays

Uporabni del:

Zrna

Druga imena:

Turščica, turka, turkinja, turščak, kukavica, sirk

 

Splošni opis in zgodovina:

Koruza je žitarica, ki jo uvrščamo v družino trav. Je enoletnica in izvira iz Amerike. Prepoznamo jo po pokončnih, trdnih steblih in velikih, ozkih listih z valovitimi robovi, ki so razmaknjeni izmenično na nasprotnih straneh stebla. Poznamo več vrst koruze – nekatere sorte zrastejo v višino tudi do 7 metrov, večina vrst pa ne preseže višine dveh do treh metrov. Zrno je lahko bele, rdeče ali rumene barve (odvisno od vrste) in je drobno.

Koruze, kot jo poznamo danes, sploh ne bi bilo, če je ne bi razvili ljudje. Gre namreč za človeški izum, saj rastlina v naravi sicer ni obstajala. Znanstveniki menijo, da so ljudje, ki so živeli v osrednji Mehiki, razvili koruzo pred najmanj 7000 leti. Začelo se je z divjo travo teosinte, ki je imela drugače izgled kot današnja korza. Jedrca so bila majhna in niso bila postavljena skupaj. Indijanci po vsej Severni in Južni Ameriki so bili odvisni od tega pridelka, saj je predstavljal osnovi vir prehrane.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Eden izmed najbolj priljubljenih načinov priprave koruze je njena uporaba v solatah. Priljubljena je tudi koruzna juha, ki ji dodamo krompir, mleko in liste bazilike. Celoten koruzni storž lahko tudi pokuhamo ali popečemo.

Pokovka je posebna vrsta koruze, ki se uporablja za pripravo pokovke oziroma kokic. Koruzna zrna na toploti počijo in se napihnejo. Pokovka vsebuje malo vlaknin in veliko beljakovin, zaradi česar jo uvrščamo med zdrave prigrizke, pomembno pa je, da ni slana.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Koruza zmanjšuje tveganje za razvoj hemoroidov in kolorektalnega raka. Vsebuje namreč velike količine vlaknin, ki skrbijo za našo prebavo. Pomaga nam lahko pri lajšanju prebavnih težav, kot sta zaprtje in driska, zmanjšuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in preprečuje napenjanje.

Vsebuje tiamin, ki je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja živcev in kognitivnih funkcij. Koruza je tudi dober vir pantotenske kisline.

Koruza vsebuje minerale, ki našemu telesu koristijo na več načinov. Fosfor, magnezij, mangan, cink, železo in baker najdemo v vseh sortah koruze. Fosfor je bistvenega pomena za normalno rast in zdravje kosti ter optimalno delovanje ledvic. Magnezij je potreben za vzdrževanje normalnega srčnega utripa in za povečanje moči kosti. Koruza vsebuje tudi minerale v sledovih, npr. selen, ki ga je težko najti v običajni prehrani.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Koruza vsebuje malo kalorij, zato si jo lahko brez skrbi kot prigrizek privoščimo tudi med hujšanjem.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.