Članki in enciklopedije

Kumare (Cucumis sativus)

Kumare (Cucumis sativus)

Kumare (Cucumis sativus)

Kumare vsebujejo vitamin B1, vitamin B5 in vitamin B7 (biotin). B vitamini pomagajo lajšati občutke tesnobe in omilijo nekatere škodljive učinke stresa. Spoznajte kumare in si preberite celoten opis ...

Opis

Kumare

 

Latinsko ime:

Cucumis sativus

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

Solatna kumara, kumarica, murka

 

Splošni opis in zgodovina:

Kumare uvrščamo v družino bučevk (Cucurbitaceae). Gre za plazečo rastlino z velikimi, trdimi listi, ki plodovom tvorijo zavetje. Plod ima blag okus in je nizkokaloričen, saj ga sestavlja kar 97 % vode. Kumare lahko uživamo celo leto, vendar pa je potrebno poudariti, da zimske kumare vsebujejo manj hranilnih snovi kot poletne kumare.

V času Rimskega imperija so kumare uživali tako pripadniki plemstva, kot tudi pripadniki nižjih družbenih slojev. Po padcu Rima je priljubljenost kumar upadla. Ponovna uporaba se je pričela šele v 14. stoletju. Prve kumare naj bi bile vložene v dolini Tigris pred skoraj 3000 leti. Leta 1600 so prebivalci Anglije razvili upor do sveže, neprekuhane zelenjave. Menili so, da je surova hrana primerna le kot krma za živali, zaradi česar je priljubljenost kumar ponovno upadla.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Kumare so nizkokalorična zelenjava. Imajo voden in blag okus, ki nekoliko spominja na okus melone. Surove kumare lahko dodamo številnim solatam. Priljubljeni sta tudi kumarična juha in kumarična omaka. V indijski kuhinji je izjemno priljubljena jed solata iz surovih kumar. Za ozimnico pripravljamo tudi vložene 'kisle kumarice'.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Kumare vsebujejo protivnetno snov, imenovano fisetin, ki igra pomembno vlogo pri zdravju možganov. Poleg izboljšanja spomina in zaščite živčnih celic pred upadom, povezanim s staranjem, preprečuje tudi nastanek motenj v spominu.

Kumare vsebujejo tudi polifenole, imenovane lignani (pinoresinol, lariciresinol in secoisolariciresinol), ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj raka dojke, maternice in jajčnikov.

Rezina kumare v ustih lahko pomaga odpraviti neprijeten zadah, ki ga povzročajo bakterije. V skladu z načeli ajurvede lahko uživanje kumar pomaga sprostiti odvečno toploto v želodcu, ki naj bi bila glavni vzrok za slab zadah.

Kumare vsebujejo vitamin B1, vitamin B5 in vitamin B7 (biotin). B vitamini pomagajo lajšati občutke tesnobe in omilijo nekatere škodljive učinke stresa.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Kumare vsebujejo kalij, ki je povezan z nižjimi vrednostmi krvnega tlaka. Ustrezno ravnovesje kalija znotraj in zunaj celic je ključnega pomena za pravilno delovanje našega organizma.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.