Članki in enciklopedije

Stevija (Stevia rebaudiana)

Stevija (Stevia rebaudiana)

Stevija (Stevia rebaudiana)

Že več kot 1.500 let dragocene liste stevije uporablja indijansko pleme Guarani, zlasti za pripravo kardiotoničnih zdravilnih čajev. Spoznajte stevijo in si preberite celoten opis ...

Opis

Stevija

 

Latinsko ime:

Stevia rebaudiana

Uporabni del:

Listi

Druga imena:

Sladki list, sladkorni list


Splošni opis in zgodovina:

Stevija je rastlina iz družine nebinovk, ki izvira iz Paragvaja in Brazilije, danes pa jo gojijo tudi na Japonskem in Kitajskem. Gre za grm, ki je bližnji sorodnik kamilice in lahko v višino doseže do 80 centimetrov. Je prava posebnost med rastlinami, saj so njeni listi 30–45-krat bolj sladki od običajnega sladkorja, a kljub temu ne vsebujejo kalorij in imajo glikemični indeks 0.

Rod Stevia je prvi raziskal španski botanik Petrus Jacobus Stevus, po katerem je rastlina dobila ime. Na območju Paragvaja in Brazilije se stevia že stoletja uporablja za pripravo čajev, zdravil in kot sladki prigrizek. Že več kot 1.500 let dragocene liste stevije uporablja tudi indijansko pleme Guarani.


Raba v prehrani in uporaba:

Listi stevije se uporabljajo za sladkanje vode, omak, čajev, juh in ostalih živil. Dodamo jih lahko tudi zelenjavi ali mesu med kuhanjem, vendar previdno, saj visoke temperature pospešujejo izločanje sladkosti. Listi se odlično podajo k omakam za jedi z žara, k sladko-kislim omakam, pečenemu krompirju, piškotom in drugim sladicam ter solatnim prelivom.

Če liste stevije posušimo in zdrobimo, jih lahko uporabljamo kot dišavnico, ki ojača naravno aromo jedi s sladkim okusom.

Stevija je zaradi pozitivnih lastnosti priljubljen dodatek v zobnih pastah in ustnih vodah.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.