Zelena (Apium graveolens)
Zelena se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vitamina A, ki lahko zaščiti naše oči in preprečuje tveg..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Žafran vsebuje veliko vitamina C, ki stimulira nastanek belih krvnih celic, ključnega pomena pa je tudi pri proizvodnji kolagena, ki prispeva k ohranjanju mladostne kože in k hitrejšemu celjenju ran. Spoznajte žafran in si preberite celoten opis ...
Opis
Latinsko ime:
Crocus sativus
Uporabni del:
Cvetne brazde, prašniki
Druga imena:
Pravi žafran, krokus, krokos
Splošni opis in zgodovina:
Žafran je začimba, ki se pridobiva iz rastline Crocus sativus. Rastlino uvrščamo v družino perunikovk, velja pa tudi za najdražjo začimbo na svetu in izvira iz Jugozahodne Azije. Njegovo ime izvira iz latinske besede safranum, ki v prevodu pomeni »rumeno«. Cvet pravega žafrana je vijolične barve in ima tri rdeče stigme, ki se posušijo in se nato uporabljajo kot začimba, pa tudi kot barvilo.
Žafran so začeli pridelovati in uporabljati že pred več kot 3.500 leti. Žafran je predstavljal razkošje – kralji, kraljice, faraoni in menihi so uporabljali žafranove dišave, nosili so obleke, ki so bile obarvane z žafranom, kot začimbo so ga dodajali tudi v hrano, kopali pa so se v vodi, ki ji je bil dodan žafran. Zelo dobičkonosno je bilo tudi trgovanje z žafranom.
Raba v prehrani in uporaba:
Pravi žafran ima značilen grenak okus, zaradi svojega barvila pa doda živilom zlatorumen odtenek. Kot kulinarična začimba se žafran uporablja zlasti v Španiji in na Portugalskem, in sicer pri pripravi rib, morskih sadežev in mesnih jedi. V indijski kuhinji jagnjetino 3 dni marinirajo v žafranu, ponekod pa se žafran v kombinaciji s kardamomom uporablja tudi pri kuhanju kave. V Skandinaviji iz žafrana pripravljajo kruh.
Žafran se kot začimba odlično ujema s kardamomom, mandeljni, cimetom, klinčki, koriandrom, kumino, meto in oreščki.
Uporaba v zdravstvene namene:
Žafran vsebuje veliko vitamina C, ki stimulira nastanek belih krvnih celic, ključnega pomena pa je tudi pri proizvodnji kolagena, ki prispeva k ohranjanju mladostne kože in k hitrejšemu celjenju ran. Ker vsebuje visoke koncentracije železa, je žafran odlična naravna pomoč pri uravnavanju normalnega krvnega obtoka.
Vsebuje tudi kalij, ki deluje kot vazodilatator – prispeva k znižanju krvnega tlaka in tako skrbi tudi za zdravje srca in ožilja.
Žafran je na voljo tudi v obliki prehranskega dopolnila – po 6–8 tednih jemanja se lahko zmanjšajo simptomi depresije. Študije kažejo, da je žafran celo bolj učinkovit kot antidepresivi.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Študije navajajo, da lahko naravne spojine v žafranu pomagajo preprečiti izgubo vida in nastanek degeneracije mrežnice. Ena izmed snovi v žafranu ohranja morfologijo fotoreceptorja (mehanizem v očeh, ki nam pomaga preučiti oblike stvari, ki jih gledamo), vizualni odziv in kapilarno mrežo. Žafran preprečuje nastanek poškodb fotoreceptorjev, ki se pojavijo kot posledica oksidativnega stresa.
Prav tako je bilo dokazano, da žafran izboljšuje vid pri starejših ljudeh. Žafran vpliva na gene, ki uravnavajo vsebnost maščobnih kislin v celični membrani, kar krepi celice organov vida. Žafran bi lahko bil v pomoč pri preprečevanju genetske bolezni, ki povzroča slepoto pri mladih ljudeh.
Zelena se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vitamina A, ki lahko zaščiti naše oči in preprečuje tveg..
Zeleni ječmen vsebuje visok delež klorofila, ki ima neverjetno veliko pozitivnih učinkov na naše tel..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.