Orehovo olje (Juglans regia)
Orehovo olje znižuje nivo slabega holesterola v krvi, čisti kri, zmanjšuje tveganje za razvoj kardio..
Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo vsebine. Nekateri so nujni za pravilno delovanje strani, drugi pa so izbirni. Več informacij
Dodajanje palmovega olja v prehrano nosečnic in otrok v državah v razvoju bi lahko zmanjšalo tveganje za razvoj pomanjkanja vitamina A. Spoznajte palmovo olje in si preberite celoten opis...
Opis
Palmovo olje se pridobiva iz:
Ime rastline:
Oljna palma
Latinsko ime rastline:
Elaeis
Druga imena za olje:
/
Splošni opis rastline in postopek pridelave:
Oljna palma je rod rastlin, ki vključuje kar 8 različnih vrst palm. Izvirajo iz zahodne Afrike in Južne Amerike. Krošnjo oljne palme sestavljajo veliki listi, ki so lahko dolgi tudi do 7 metrov. Plodovi rastejo v soplodjih, prepoznamo pa jih kot koščičaste plodove z mesnatim mezokarpom in trdim semenom.
Palmovo olje se pridobiva iz semen plodov oljne palme. Pogosto ga zamenjamo s palminim oljem, ki se proizvaja s stiskanjem sočnega dela plodu, njegova barva pa je posledica vsebnosti velikih količin betakarotenov. Prav tako palmovo olje pogosto zamenjamo tudi s kokosovim oljem, ki se pridobiva iz jedra kokosove palme. Razlike med omenjenimi olji so sledeče: rdeče palmino olje vsebuje 49% nasičenih maščob, palmovo olje 81% in kokosovo olje 86%.
Poleg kokosovega olja je palmovo olje ena redkih zelo nasičenih rastlinskih maščob in je pri sobni temperaturi poltrdno.
Uporaba olja:
Ker lahko palmovo olje po sestavi primerjamo s kokosovim oljem, so podobni tudi načini uporabe. Zaradi vsebnosti vitaminov A in E mu pripisujemo tudi zdravilne lastnosti, saj kožo nahrani in navlaži, zaradi česar je primerno tudi za nego suhe, občutljive in vnete kože. Obstajajo tudi dokazi, da palmovo olje preprečuje nastanek pomanjkanja vitamina A. Dodajanje palmovega olja v prehrano nosečnic in otrok v državah v razvoju bi lahko zmanjšalo tveganje za razvoj pomanjkanja vitamina A.
Kot zanimivost lahko dodamo, da palmovo olje morda uživamo vsak teden, a se tega sploh ne zavedamo. Uporablja se namreč v pripravi sladoledov, margarine, majoneze in drugih živil.
Recepti:
Palmovo olje lahko nanesemo neposredno na obolele predele kože. Za pripravo kozmetičnih receptov se pogosteje uporablja rdeče palmino olje, predvsem zaradi značilne rdeče barve.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Palmovo olje vsebuje tako HDL, kot tudi LDL holesterol. Čeprav je HDL dober holesterol, LDL pa slab, lahko palmovo olje ustvari uravnoteženo ravnovesje v telesu. Visoke ravni LDL holesterola lahko povečajo tveganje za nastanek ateroskleroze in s tem možganske kapi ter srčnih napadov. Z ohranjanjem zdravega ravnovesja holesterola si lahko zagotovimo bolj zdrav kardiovaskularni sistem.
Tokoferoli, oblika vitamina E, so naravni antioksidanti, ki lahko preprečijo razvoj raka z nevtralizacijo prostih radikalov. Prosti radikali povzročajo mutacije zdravih celic v rakave celice.
Orehovo olje znižuje nivo slabega holesterola v krvi, čisti kri, zmanjšuje tveganje za razvoj kardio..
Zaradi njegovih pozitivnih učinkov lahko redna uporaba olja sibirskega morskega rakitovca pozitivno..
Ponedeljek - četrtek: 8.00 - 16.00
Petek: 8.00 - 14.00
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.
Možnost kartičnega plačevanja. Zagotovljena zaščita osebnih podatkov preko SSL-kodiranja.