Članki in enciklopedije

Ričkovo olje (Camelina sativa)

Ričkovo olje (Camelina sativa)

Ričkovo olje (Camelina sativa)

Ričkovo olje vsebuje velike količine polinenasičenih omega-3-6 maščobnih kislin in vitamin E, zaradi česar je odlično sredstvo za nego kože. Spoznajte ričkovo olje in si preberite celoten opis...

Opis

Ričkovo olje

Ričkovo olje se pridobiva iz:

Ime rastline: 

Navadni riček ali toter

Latinsko ime rastline: 

Camelina sativa

Druga imena za olje: 

Totrovo olje

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Riček ali toter je cvetoča rastlina, ki jo uvrščamo v družino križnic. Rastlina izvira iz Evrope, danes pa jo ljudje gojijo po vsem svetu. V višino zraste od 30 do 120 centimetrov, prepoznamo pa jo po razvejanih steblih z dlačicami in bogatih cvetovih bledo rumene barve.

Ričkovo ali totrovo olje se pridobiva iz semen navadnega rička, ki vsebujejo kar 30-45% olja. Pridobljeno je lahko na različne načine, med katerimi sta najpogosteje uporabljena hladno stiskanje semen in ekstrakcija s topilom. Pri ekstrakciji sicer pridobimo večjo količino olja, vendar so pri tem načinu pridelave prisotna tudi škodljiva topila. Hladno stiskano olje je bolj zdravo in ima številne koristi za zdravje.

Ričkovo ali totrovo olje je svetlo rjave ali rumenkaste barve, v nekaterih primerih pa je lahko tudi zelenkasto obarvano. Ima značilen vonj in okus, ki je nekoliko pekoč. Če želimo pridobiti liter ričkovega olja, potrebujemo približno 4-7 kilogramov ričkovih semen.

Olje vsebuje velike količine polinenasičenih omega-3-6 maščobnih kislin in vitamin E.

 

Uporaba olja:

Ričkovo ali totrovo olje lahko uporabljamo tako v zdravstvene, kot tudi v kozmetične namene. Olje ima antioksidativno delovanje, ki ga pripisujemo vsebnosti vitamina E. Deluje vlažilno, protivnetno (zavira lokalna vnetja in vnetja v notranjosti telesa), zaradi visoke vsebnosti polinenasičenih maščobnih kislin ga lahko uporabimo pri lajšanju bolečin, ki jih povzroča artritis, spodbuja pa tudi delovanje imunskega sistema.

Uporabimo ga lahko kot masažno olje in ga tako nanesemo neposredno na kožo.

Olje je užitno, vendar ga je potrebno uporabljati hladnega, če ne želimo uničiti zdravilnih učinkovin v njem. Dodamo ga lahko juham, testeninam in solatam, prav tako pa ga lahko uživamo tudi »na žlico« (zjutraj, na tešče). Zaradi prenašanja visokih temperatur je primerno tudi za cvrtje.

 

Recepti:

Omega-3 majoneza:

  • ¼ skodelice ričkovega olja,
  • 1 celo jajce,
  • 1 jajčni rumenjak,
  • 1 žlica gorčice,
  • žlica in pol limoninega soka,
  • ½ - ¾ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja,
  • morska sol, poper.

 

Zmešajte jajce, jajčni rumenjak, gorčico, sol in limonin sok. Dodajte ričkovo olje in nato še oljčno olje. Preverite, ali je potrebno dodati tudi sol in poper. Majonezo lahko v hladilniku shranite za obdobje dveh tednov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ričkovo olje nas lahko zaščiti pred nastankom kognitivnih bolezni, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen. Vsebuje namreč izjemno pomembne omega-3 in omega-6 maščobne kisline.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.