Članki in enciklopedije

Želodec

Želodec

Želodec

Želodec služi kot prva obrambna linija našega imunskega sistema. Vsebuje klorovodikovo kislino, ki pomaga uničiti bakterije in viruse iz hrane. Spoznajte želodec in si preberite celoten opis.

Opis

Želodec

 

Ime organa:

Želodec

Latinsko ime organa:

Ventriculus

 

Opis organa:

Želodec je organ, sestavljen iz mišic. Je votel in je del prebavnega trakta. Prva faza prebave je žvečenje, nato pa hrana potuje v želodec. Napačno je mišljenje, da se v želodcu absorbirajo hranila iz živil, saj je želodec odgovoren le za razgradnjo večjih molekul hrane na manjše, ki se nato v črevesju absorbirajo.

Leži med požiralnikom in tankim črevesjem in opravlja mnogo več nalog, kot je le prebava zaužite hrane. Izloča namreč tudi prebavne encime in želodčno kislino, poleg tega pa tudi uničuje mikrobe, izloča hormone in sluz.

Želodec povezuje požiralnik s tankim črevesjem. Po prejemu hrane iz požiralnika hrano delno prebavi, v njem pa ostane hrana približno 3 – 5 ur. Po preteklem času hrana zapusti želodec in vstopi v dvanajstnik, prvi del tankega črevesja.

Razdelimo ga na 5 delov – kardija, želodčni svod ali fundus, telo želodca ali korpus, pilorični antrum in vratar ali pilorus.

 

Bolezni, ki najpogosteje prizadenejo organ:

  • Razjeda na želodcu lahko vpliva tudi na požiralnik. Na želodcu se dobesedno pojavi rana oziroma razjeda, ki jo spremljajo številni neprijetni simptomi.
  • Dispepsija je ena izmed najpogostejših želodčnih težav. Gre za slabo prebavo, ki jo spremljajo bolečine v predelu zgornjega dela trebuha in spodnjega dela prsnega koša.
  • Želodčna oziroma trebušna gripa se razlikuje od običajne gripe. Ne gre za okužbo respiratornega sistema, temveč za okužbo želodca in črevesja (v večini primerov so to virusne okužbe).
  • Rak želodca pomeni rast rakavih celic v celicah želodčne stene.
  • Gastritis je vnetje želodčne sluznice.

 

Simptomi težav z organom:

  • Občutek napihnjenosti,
  • bolečine v trebuhu,
  • slabost in bruhanje,
  • pekoč občutek v želodcu po zaužitem obroku ali ponoči,
  • bruhanje krvi in odvajanje črnega blata,
  • izguba apetita in telesne teže,
  • zgaga,
  • občutek polnosti,
  • utrujenost in šibkost.

 

Hrana, ki ima ugoden vpliv na organ:

Za zdrav želodec poskrbimo z zadostnim vnosom tekočine v telo, uživati pa je potrebno tudi veliko vlaknin. Najdemo jih v polnozrnatem kruhu, rjavem rižu, sadju in zelenjavi, fižolu in ovsu.

Če si želimo bolj zdravega želodca, moramo prav tako zmanjšati vnos živil, bogatih z nezdravimi maščobami v telo. Ne priporočamo vam, da pretiravate z začimbami.

Težave z želodcem lahko povzročijo tudi naslednja živila: agrumi, paradižnik, solatni prelivi, gazirane pijače, čebula in pšenica.

 

Zanimiva dejstva o organu:

  • Pogosto za želodec uporabimo napačen izraz – trebuh. Pod izraz trebuh sicer sodijo želodec, jetra, vranica, trebušna slinavka, črevesje, ledvice ter krvne žile in živci.
  • Želodec služi kot prva obrambna linija našega imunskega sistema. Vsebuje klorovodikovo kislino, ki pomaga uničiti bakterije in viruse iz hrane.
  • Želodec proizvede novo plast sluznice vsaka 2 tedna.
  • Želodec odrasle osebe lahko shrani približno 1,5 litra hrane.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.