Članki in enciklopedije

Šitake

Šitake

Šitake

Šitake gobe se za zdravljenje že več tisoč let uporabljajo v azijskih kulturah (uporaba se je tam začela pred približno 6.000 leti). Spoznajte šitake gobe in si preberite celoten opis.

Opis

Šitake 


Kratek opis:


Goba šitake je gliva, katere izvleček se uporablja kot močno zdravilo. Uporablja se za spodbujanje delovanja imunskega sistema, znižanje ravni holesterola v krvi, zdravljenje raka prostate in kot naravno sredstvo proti staranju. Goba je primerna za uživanje.
Ljudje jih gojijo več kot 800 let, uporabljajo pa se za pripravo številnih jedi, saj imajo edinstven okus in impresivne koristi za zdravje. Gobe izvirajo iz vzhodne Azije, pravimo pa jim tudi »črne gobe« in »hrastove gobe«. Znane so po vsem svetu in predstavljajo več kot ¼ vseh gojenih gob na svetu. 
Vsebujejo ogromno hranil, med drugimi tudi vitamin B, fosfor, mangan in cink, vitamin C, vitamin D, železo, magnezij in kalij. Bogate so s prehranskimi vlakninami in močnimi antioksidanti, vključno z alkaloidi, fenoli in diterpenoidi. Strokovnjaki priporočajo dodajanje manjše količine šitake gob čim večjemu številu obrokov.


Kako deluje?


Goba šitake vsebuje kemikalije, ki znižujejo nivo holesterola v krvi. Vsebujejo tudi manjšo količino snovi, ki zavirajo rast tumorjev.


Indikacije za uporabo:

 

  • Rak na prostati
  • povišan holesterol v krvi
  • težave s kožo
  • prekomerna telesna teža
  • telesna vnetja
  • težave s krvnim obtokom
  • različne vrste raka
  • težave s prebavo
  • pomanjkanje energije
  • vsakodnevno soočanje s stresom
  • pomanjkljivo delovanje imunskega sistema
  • visok krvni tlak

 

Priporočen dnevni odmerek:

 

Priporočen dnevni odmerek je odvisen od različnih dejavnikov, kot so uporabnikova starost, splošno zdravstveno stanje in drugi pogoji. Trenutno ni dovolj znanstvenih podatkov, na podlagi katerih bi lahko določili priporočen dnevni odmerek. Upoštevajte smernice na oznakah izdelka in se pred uporabo posvetujte z osebnim zdravnikom ali farmacevtom.


Stranski učinki:


Šitake gobe so varne za uživanje, dokler jih uživamo v manjših količinah. V primeru predoziranja lahko povzročijo nelagodje v želodcu, motnje v krvnem obtoku in otekanje kože (vnetje). Povzročijo lahko tudi povečano občutljivost na sonce, alergične kožne reakcije in težave z dihanjem.



Kontraindikacije:

Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo uporabi katere koli vrste medicinskih gob, vključno s šitake gobami. Ker šitake gobe spodbujajo delovanje imunskega sistema, jih ne smejo jemati bolniki z multiplo sklerozo, revmatoidnim artritisom in lupusom, ker lahko poslabšajo simptome bolezni. Bolniki s krvno motnjo, imenovano eozinofilija, prav tako ne smejo uporabljati šitake gob.


Ali ste vedeli?

 

  • Šitake gobe se za zdravljenje že več tisoč let uporabljajo v azijskih kulturah (uporaba se je tam začela pred približno 6.000 leti).
  • Prednosti šitake gob v prahu danes izkoriščajo ljudje po vsem svetu.
  • Šitake so svetlo rjave barve, imajo nežno ukrivljene kape, v premer pa zrastejo do 4 cm. 
  • Imajo bogat, mesnat okus.
  • Če jemo šitake gobe v njihovem naravnem stanju, bi lahko bile eno izmed najbolj trajnostnih živil v naši prehrani!
  • Šitake gobe so najbolj znane po svojem močnem vplivu na delovanje imunskega sistema.
  • Vsebujejo edinstvene polisaharide. 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.